Tragický osud spisovatelky Zeldy Fitzgerald: Z výsluní přímo do blázince a pak smrt v plamenech

Nespoutaná Zelda Fitzgerald: S manželem válčila o uznání, jednou jej obvinila z pletek s Hemingwayem
Zdroj: Wikimedia Commons/Fitzgerald family photographer, Public domain
"Nikdo nikdy nezměřil, ani básníci, kolik toho může lidské srdce pojmout.""Nechci žít, chci milovat. Žít chci jen tak mimochodem.""Promiňte, že jsem tak intelektuální. Vím, že byste raději něco ženského, láskyplného a hezkého.""Není to legrační, jak se díky nebezpečí stávají lidé vášnivými?"+ 2 fotky+ 3 fotky

Zelda Fitzgerald, nebo také první americká žabka, jak ji nazýval její manžel, slavný spisovatel Francis Scott Fitzgerald, byla ikonou dvacátých let minulého století. A nejen ona. Spolu s Francisem je tisk označoval za mladé, bohaté, krásné a energické. A přesně takový byl i Zeldin život...

Kamil Šivák
Kamil Šivák 22. 08. 2022 11:00

Zelda Sayre Fitzgerald se narodila 24. července 1900 v Alabamě. Byla to spisovatelka a malířka, jenž byla ve své době považována za celebritu.

Nezkrotná Zelda

Přestože Zelda Sayre vyrůstala v bohaté a důstojné jižanské rodině, její táta byl vlivný právník a senátor, nikdy si nebrala žádné servítky. Stala se předmětem rozhovorů mnoha paniček, neboť kouřila, pila alkohol a potloukala se s chlapci. Se svým budoucím manželem, slavným spisovatelem Francisem Scottem Fitzgeraldem, se setkala krátce po vystudování střední školy. Všemožně se jí dvořil, ona však chtěla, alespoň prozatím, zůstat svobodná, a tak se setkávala i s jinými muži.

Když se konečně nechala “ulovit”, v žádném případě mezi nimi nezavládl klid. Kromě hádek se spolu i na delší čas rozešli. Jednou jej dokonce obvinila z toho, že měl poměr se svým nejlepším přítelem Ernestem Hemingwayem. Po opětovném shledání se v roce 1920 vzali. Prvních deset let se vyhřívali na výsluní coby literární hvězdy. Pak se přestěhovali do Evropy, kde vystupovali jakožto představitelé ztracené generace.

Nešťastné manželství Zeldy a Francise Fitzgeraldových

Francis sklízel jeden úspěch za druhým. Zrovna vydal Velkého Gatsbyho a několik povídek. Doma však žádná idylka nepanovala. Ve svých povídkách totiž popisoval události z jejich soukromí. Navíc vynášel i části ze Zeldina soukromého deníku. Samozřejmě to nemohlo skončit jinak než hádkami. Zelda se navíc chtěla postavit na vlastní nohy. Psala články a cvičila do roztrhání těla. Toužila po kariéře baleríny.

Bohužel to pro ni skončilo špatně. Kombinace neustálého napětí a Scottova alkoholismu dovedla Zeldu až do léčebny, ve které skončila v roce 1930. Diagnostikovali jí schizofrenii. Přesto tam dokázala napsat částečně biografický román Poslední valčík je můj. Scotta to rozlítilo, protože v knize použila materiál z jejich společného života. Nedělal však on předtím totéž?

Tragická smrt Zeldy Fitzgerald

V roce 1936 se Zelda přesunula do léčebny v Severní Karolíně. Scott zemřel o čtyři roky později. Ona se snažila pobyt na psychiatrii využít k napsání dalšího románu, který však nikdy nedokončila. Na konci čtyřicátých let zachvátil nemocnici rozsáhlý požár a jednou z jeho obětí byla právě Zelda. Zemřela ve věku 47 let.

V roce 1970, kdy vydala Nancy Milford knihu o jejím životě s prostým názvem Zelda, se posmrtně stala, jakožto oběť arogantního manžela, ikonou feministek.

Zdroje informací: 

Wikipedia.org: Zelda Fitzgerald 

Historythings.com: 9 Fascinating Facts About the Glamorous Zelda Fitzgerald

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články