Ernest Hemingway: Přežil tři válečné konflikty, celý od krve zachraňoval kamarády z náruče smrti

Ernest Hemingway: Přežil tři válečné konflikty, celý od krve zachraňoval kamarády z náruče smrti
Zdroj: Wikimedia Commons/Lloyd Arnold, Public domain

Ernest Hemingway, od jehož smrti uplynulo 2. července rovných 60 let, je právem považován za přední ikonu moderní literatury. Po kariéře spisovatele začal toužit již v mládí a usilovnou prací se dokázal vyšvihnout až mezi světovou špičku. Radost z úspěchu mu však kazily problémy v soukromí a těžké deprese.

Kamil Šivák
Kamil Šivák 02. 07. 2021 08:30

Ernest Miller Hemingway je považován za čelního představitele takzvané ztracené generace. Za svou literární činnost získal Pulitzerovu a Nobelovu cenu. Většina jeho děl vycházela z osobních prožitků. Zamýšlel se v nich nad tím, co pohání lidi ke statečnosti a neústupnosti, třeba v době nástupu nacismu.

Bezstarostné mládí Ernesta Hemingwaye

Mládí bylo bezesporu nejšťastnějším obdobím v Hemingwayově životě. S matkou měl sice trošku komplikovanější vztah, s otcem si však rozuměl výborně. Ten v něm také probudil lásku k přírodě. Často ho brával na ryby anebo na lov. Hemingway díky aktivnímu způsobu života získal dobrou fyzickou kondici, kterou si rovněž udržoval pravidelným cvičením a boxem.

Sport však nedokázal ukojit všechny jeho touhy. Jeho velkým snem bylo psaní. Začal se mu věnovat na střední škole. Záhy se do této tvůrčí práce zamiloval natolik, že odmítl studium na univerzitě a začal pracovat jako novinář kansaského listu Star.

Těžké zranění Ernesta Hemingwaye

Jeho kariéra se sotva rozjela a už ji musel přerušit. V devatenácti letech odjel na italskou frontu. Sloužil jako dobrovolník u Červeného kříže. V bitvě u řeky Piavy však Hemingwaye zranil výbuch minometu. Přestože byl těžce raněný, dokázal ještě na zádech odnést svého spolubojovníka.

V roce 1919 se vrátil zpět do Ameriky, kde na něj čekalo opravdu velké přivítání. Ostatně byl prvním Američanem zraněným v první světové válce, za což obdržel stříbrnou medaili. Jeho však chvála nezajímala, chtěl jen co nejdříve zase začít psát.

Návrat do Evropy

O dva roky později se oženil s Hadley Richardson, se kterou se vydal zpět do Evropy, neboť v Americe jeho povídky nechtěl nikdo vydat. Bohužel ho tam ale hned zpočátku potkala velmi nepříjemná příhoda. Jednoho dne přišel kvůli krádeži ve vlaku o všechny své rukopisy. To u něj vyvolalo první těžké deprese. Malou útěchou bylo Španělsko. Zamiloval se do tamní kultury a býčích zápasů. Když se vrátil se svou ženou zpět do Států, narodil se jim syn. Hemingway pokračoval v literární tvorbě dál, ale zatím bez většího úspěchu.

Sbohem, armádo

Prorazit se Hemingwayovi podařilo až v roce 1929, kdy vydal román Sbohem, armádo. Díky němu se stal slavným, což vedlo i ke zlepšení finanční situace. Byla to tak alespoň částečná náplast na události předchozího roku, kdy se musel vypořádat s dalším návalem depresí, které jej postihly po otcově sebevraždě.

Stařec a moře

Zlomové dílo z poválečné doby Stařec a moře není třeba dlouze představovat. Po službě v druhé světové válce se Hemingway doslova literárně probudil. Starce se mu podařilo napsat za pouhé dva měsíce. Opět se však musel vypořádat s nepřízní osudu.

Zemřela mu matka, bývalá manželka a také několik přátel. Deprese začal „léčit” alkoholem, což vyústilo v další zdravotní problémy. V té době ani nebyl kvůli zraněním z letecké havárie schopný osobně převzít Nobelovu cenu. Nedařilo se mu už ani po pracovní stránce. Stále častěji trpěl úzkostnými stavy. Po několika pobytech v nemocnicích se 2. července 1961 zastřelil...

Zdroje informací:

Wikipedia.cz: Ernest Hemingway

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Související články

Další články