Tragický příběh krásné tanečnice: Tvrdohlavá Isadora Duncan ztratila děti, slávu i důstojnost

Tragický osud slavné tanečnice: Isadoře Duncan zlomila vaz příliš dlouhá šála
Zdroj: Wikimedia Commons/Gobonobo, Public domain
"Mé motto: Bez omezení.""Celý svět je postaven na lži. Jsme jí krmení a žijeme podle ní.""Děti neučím, rozdávám jim radost.""Tanec je pohyb vesmíru soustředěný v jednotlivci."+ 2 fotky+ 3 fotky

Isadora Duncan prožila kontroverzní a zároveň tragický život. Její talent dokázal posunout hranice tance, ale společnost to zpočátku nechápala. Isadora se kvůli tomu stala terčem pomluv. Ona sama si z toho ale nic nedělala. Impulzivní povaha jí velela jít dál. Osud si však pro ni přichystal něco jiného.

Kamil Šivák
Kamil Šivák 25. 06. 2022 11:00

Isadora Duncan (vlastním jménem Dora Angela Duncan) byla americká tanečnice. Její vystoupení měla neopakovatelný a originální styl. Klasické bílé střevíčky a oblečení neuznávala. Tančila v řecké tunice, bosá a s rozpuštěnými vlasy.

Problémová rodina Isadory Duncan

Na rozpad rodiny měl zásadní vliv Isadořin otec Joseph. Sice vykonával počestná zaměstnání (vydavatel novin, realitní agent, bankéř), na druhou stranu se však neváhal uchýlit k podvodům. Z peněz uložených v bance financoval své soukromé investice do akcií. Trestu se sice vyhnul, jeho žena Mary to však nehodlala tolerovat a rozhodla se s dětmi odstěhovat do San Franciska.

Jako samoživitelka se ale musela pěkně otáčet. Pracovala jako švadlena a učitelka hry na klavír. Také nahlas předčítala texty sepsané ateistickým intelektuálem Robertem Ingersollem, jehož názory pravděpodobně ovlivnily dospívající Isadoru. Školu opustila v deseti letech. Spolu se sestrou Elizabeth si začala vydělávat peníze lekcemi tance pro malé děti. A právě v tomto období zanevřela na klasický balet. Dle jejích slov to byla pouze afektovaná ladnost a chůze po špičkách.

Temperamentní umělkyně Isadora Duncan

V osmnácti letech se Isadora připojila ke společnosti režiséra Augustina Dalyho. Skutečná sláva na ni čekala až v Evropě. Byla přesvědčená o tom, že musí rozvířit zatuchlé vody baletu. Vystupovala v kostýmech, které zdůrazňovaly její křivky. Klasické milovníky tohoto druhu umění to šokovalo. Volnomyšlenkáři jí zase tleskali.

Isadora se takto neprojevovala jen kvůli tomu, aby šokovala. Hlavně se řídila dle svého hluboce zakořeněného přesvědčení o důležitosti tance a sebevyjádření. Pokud by byl balet i nadále sevřen v korzetech a špičkách, nemohl by se nikde posouvat. To byl také jeden z důvodů, proč tančila bosá.

Isadora Duncan přišla o všechno

Vyhýbala se společenským konvencím, tudíž opovrhovala manželstvím. Přestože byla velmi zaměstnána, porodila tři děti a nikdy je nezanedbávala. První dvě (Deirdra Beatrice a Patrick) se bohužel staly obětmi autonehody, ke které došlo v roce 1913. Jejich auto vjelo nešťastnou náhodou do Seiny a spolu s nimi zahynula i vychovatelka Annie. Přežil jen šofér.

O rok později byla Isadora znovu těhotná. Věřila, že její dítě bude reinkarnací Deirdry, nebo Patricka. Novorozeně ale zemřelo několik hodin po porodu. V roce 1922 tanečnice změnila svůj názor a provdala se za básníka Sergeje Jesenina. Kvůli jeho agresivní povaze a závislosti na alkoholu byl po devíti měsících konec. Časem i ona propadla pití. K tomu se ještě přidaly velké dluhy. A pak ji opustila většina přátel. Isadora Duncan zemřela 14. září 1927 ve věku padesát let. Při projížďce se jí do kola automobilu zamotal dlouhý vlající šál. Zlomila si vaz.

Zdroje informací: 

Wikipedia.org: Isadora Duncan

Grunge.com: The Tragic Story of Dancer Isadora Duncan

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články