Tragický život Judy Garland: Herečka trpěla závislostí a problémy přenášela na své malé děti

Judy Garland nehledě na svůj tragický osud patří mezi největší hollywoodské legendy všech dob.
Zdroj: Wikimedia Commons/Studio Publicity, Public Domain
Judy Garland (10. června 1922 – 22. června 1969) byla americká herečka a jazzová zpěvačka. Kráska, vlastním jménem Frances Gumm, dodnes patří mezi největší hollywoodské legendy všech dob. Byla matkou umělkyň Lizy Minnelli a Lorny Luft.Herecká ikona začala budovat svoji kariéru ještě v dobách tzv. „zlaté éry Hollywoodu“. Nic přitažlivého ale na tomto období, kromě jeho názvu, opravdu nebylo. Chování filmařů a producentů k mnohdy ještě velice mladým hercům často hraničilo s týráním. Judy Garland proslavil snímek Čaroděj ze země Oz. Během jeho natáčení ale musela často hladovět a producenti ji podporovali v tom, aby kouřila i 80 cigaret denně. + 6 fotek+ 7 fotek

Herečka a zpěvačka Judy Garland právem patří mezi hollywoodské ikony. Žena, která měla v době své největší slávy miliony příznivců i velké jmění na účtech, skončila jako bezdomovkyně, která přespávala u svých fanoušků. Svět šoubyznysu dobyly i její dvě dcery, jež měla s různými partnery. Slavnější z nich, legendární Liza Minnelli, se ale se svojí matkou téměř nestýkala. Jak Judy Garland postupně přišla o skoro všechny své děti?

Olga Ross
Olga Ross 25. 04. 2020 12:00

Herecká ikona, která se těšila velké popularitě i uznání v uměleckých kruzích, se začala formovat ještě v dobách tzv. „zlaté éry Hollywoodu“. Nic pěkného ale na tomto období kromě jeho názvu opravdu nebylo. Chování filmařů a producentů k mnohdy ještě velice mladým hercům často hraničilo s týráním. Sama Judy Garland si jako začínající hvězda stříbrného plátna prošla velmi těžkými chvílemi, kdy jí ještě v dětském věku producenti odpírali jídlo ze strachu, že by přibrala. Nazývali ji kvůli jejímu vzhledu „prase s copánky“ a dokonce ji podporovali v kouření a konzumaci silných léků, které ji měly udržet vzhůru, aby dokázala pracovat i šestnáct hodin denně.

Psychické problémy

Nelze se tedy divit, že Judy si v pozdějším věku prošla mnoha silnými emocionálními výkyvy. Měla celkem pět manželství, ze kterých vzešly tři děti. A i když k nim chovala vřelé city, vztahy se s postupem času pokazily. Ostatně ani v její vlastní rodině to nebylo se vzájemným porozuměním právě růžové. Její otec a matka byli umělci a v jejich manželství chyběla láska. S postupem času se dokonce ukázalo, že její otec byl bisexuál a díky své tvůrčí činnosti zkoušel navázat intimní vztahy s mnohem mladšími muži. Matka Judy odmalička nutila k filmování a později se stala i její manažerkou.

Garland musela od dětství pracovat. Ve chvíli, kdy podepsala smlouvu s tehdejším filmovým velikánem – studiem MGM – často vystupovala před kamerou. Se svým hereckým kolegou Mickeym Rooneym tvořili slavný pár, který diváci zbožňovali a který tím pádem studiu přinášel vysoké výdělky. Garland a Rooney tak kvůli množství projektů neustále natáčeli, až kvůli vyčerpání skončili v péči lékařů. Garland také později uváděla, že tehdejší šéf studia Louis Mayer ji ponižoval a dokonce i obtěžoval. Když se mu ale postavila, veškerá její obvinění popřel a později se s herečkou v roce 1950 studio rozloučilo.

Nevydařená manželství

Rychlý a náročný vzestup na vrchol a rodinné problémy řešila Garland hledáním lásky a pochopení u opačného pohlaví, to ji ale nakonec přivedlo k mnoha neúspěšným manželstvím. Vždy totiž natrefila na nesprávný protějšek. Například její druhý partner, Vicente Minnelli, preferoval muže, ale herečka s ním měla dceru, Lizu Minnelli. Její třetí manžel Sidney Luft, se kterým měla další dvě děti – Lornu a Joeyho - byl zase gambler a opilec. Tato kombinace mu velice rychle umožnila utratit značnou část hereččina jmění a Garland se tak opět stala matkou samoživitelkou, která neměla skoro žádné finanční prostředky.

Hádky s dětmi

Tento tragický sled rodinných událostí se podepsal i na výchově jejích dětí, které musely s matkou často odcházet uprostřed noci z hotelů, ve kterých bydlely, jelikož Garland si nemohla dovolit zaplatit za pokoj. V šedesátých letech se ale vztahy mezi Judy a její dcerou Lizou Minnelli začaly silně zhoršovat. Liza, která byla tehdy v pubertálním věku, zajišťovala skoro veškerý plynulý chod domácnosti a starala se o dva mladší sourozence. Rovněž pečovala o matku, která trpěla značnými psychickými problémy, a dokonce Garland několikrát zachránila před sebevraždou, kdy se Judy chtěla předávkovat léky nebo vyskočit z okna hotelového pokoje. Garland měla později i konflikty s dalšími svými dětmi, kdy například hodila nůž po svém synovi.

Později, když se Liza Minnelli začala věnovat své vlastní kariéře a s matkou kvůli konfliktům a psychickým problémům omezila jakýkoliv kontakt, se o Garland začali starat její dcera Lorna Luft a syn Joey. Lorna v pozdějších rozhovorech uváděla, že i ona několikrát zachránila svoji matku před předávkováním barbituráty a snažila se jí pomoci postavit zpátky na vlastní nohy. V šestnácti letech se ale rozhodla odejít z domu a starat se sama o sebe.

Rozpad rodiny

Liza Minnelli i Lorna Luft se staly úspěšnými umělkyněmi a i nadále pracovaly v šoubyznysu, nehledě na to, jak tento drsný svět zkomplikoval život jejich matce. Luft také přiznávala, že mezi ní a Lizou byla přítomna sesterská rivalita, vždy si ale podle Luft k sobě našly cestu. Jejich matka se ale už nikdy nedokázala zbavit závislosti na lécích, kterou si vytvořila při práci pro studio MGM v dětském věku. Tři měsíce po sňatku se svým pátým manželem zemřela ve 47 letech na předávkování barbituráty.

PODÍVEJTE SE DO GALERIE, JAK NA VRCHOLU SLÁVY VYPADALA JUDY GARLAND:

 

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články