Tragický život maminky Martina Luthera Kinga: Alberta také zemřela rukou šíleného střelce

Maminka Martina Luthera Kinga: Přišla o dva syny, pak ji zastřelili v kostele
Zdroj: Wikimedia Commons, Public domain

Příběh Martina Luthera Kinga, aktivisty bojujícího za občanská práva, zná snad každý. Jaký ale byl život jeho maminky Alberty, o níž tvrdil, že je nejlepší na světě?

Kamil Šivák
Kamil Šivák 30. 11. 2022 16:00

Alberta King vedla podobný život jako její syn. Byla hluboce věřící a zajímala se o aktivismus. K tomu vychovala tři děti. Byla také členkou Křesťanské asociace mladých žen a Národní asociace za zlepšení životních podmínek pro lidi s jinou barvou kůže. Její život však, stejně jako ten Lutherův, ukončil výstřel ze zbraně.

Raný život maminky Martina Luthera Kinga

Alberta Christine Williams se narodila 13. září 1903 v Atlantě. Celé dětství strávila v “náručí” církve. Její otec Daniel byl pastorem v baptistickém kostele. Kromě duchovního naplnění toužila Alberta také po vzdělání. Po absolvování střední školy přestoupila na Hampton Normal and Industrial Institute, kde získala učitelský certifikát. Tam se seznámila s Michaelem Kingem, kterého si brzy vzala. Tím se ale připravila o možnost kariéry, vdané ženy nesměly učit.

Proto začala vzdělávat alespoň své tři děti. Snažila se jim vštípit, že svět je rasově rozdělený. A právě to vzbudilo v malém Martinovi Lutherovi zájem o tuto oblast. Kladla mu na srdce, aby si nikdy nenechal vzít svou sebeúctu a poukazovala na to, že segregace není dobrá. Dle ní to nebyl “přirozený řád” vyplývající z otroctví, ale “společenská podmínka”. Semínka padla na úrodnou půdu a z Martina se v dospělosti stal vášnivý řečník a aktivista.

Tragédie v rodině Lutherových

Říká se, že pro rodiče je nejhorší, když přežijí vlastní děti. A to se stalo i Albertě. V roce 1968 přišla po atentátu o Martina Luthera. Další syn Alfred se utopil v bazénu.

 

Zobrazit příspěvek na Instagramu

 

Příspěvek sdílený Inkspired by heart (@inkfluent)

Sama přišla "na řadu" 30. června 1974. Hrála v kostele na varhany píseň The Lord’s Prayer, když dovnitř vběhl třiadvacetiletý černoch Marcus Chenault Jr. Řekl jen, že s tím musí přestat, protože je unavený. A pak začal střílet do sboru. Jedna kulka zasáhla i Albertu, která zemřela po převozu do nemocnice.

Myslela jsem, že mám nejhorší dny svého života za sebou. Jak hluboce jsem se mýlila...” řekla její dcera Christine. Dle The New York Times byl Albertin vrah přesvědčený o tom, že všichni křesťané jsou jeho nepřátelé. Právníci mladého vraha se snažili porotu naklonit na svou stranu tím, že je zcela nesvéprávný. Trest smrti mu byl změněn na doživotí. A to díky kampani, kterou vedla rodina Kingových...

Zdroje informací: 

Wikipedia.org: Alberta Williams King

Allthatsinteresting.com: The Remarkable Life And Tragic Death Of Alberta Williams King, The Beloved Mother Of Martin Luther King Jr.

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články