Marie (56): Dcera se po rozvodu nastěhovala k nám. Už to s ní dál nezvládáme

Marie (56): Dcera se po rozvodu nastěhovala k nám. Už to s ní dál nezvládáme
Zdroj: Freepik

Marie se snaží být své dceři oporou, ale už nemůže dál. Kamila si prošla rozvodem, který ji dostal na dno. Nastěhovala se zpět k rodičům. Nechodí do práce, jen brečí nad rozpadnutým vztahem. Marie už to nezvládá a doufá, že se Kamila co nevidět postaví na vlastní nohy.

Šárka Žižková
Šárka Žižková 13. 06. 2022 10:00

Moje nejstarší dcera Kamila (32) si před časem prošla ošklivým rozvodem. Kvůli němu se na nás až nezdravě upnula. Moc se jí snažím pomoci, ale už to nezvládám. Potřebuji, aby se dokázala postavit na vlastní nohy.

Starší dceru potkal rozvod

Vždycky jsem pro svoje dvě holky chtěla jen to nejlepší. Mladší Sára (28) je odmalička samostatná. Rodiče vlastně nikdy k ničemu extra nepotřebovala. Oproti tomu Kamila neudělala žádné větší rozhodnutí bez toho, aniž by se s námi poradila. Někdy toho bylo vážně moc a já si pořádně oddychla, až když se provdala.

Brala si sebevědomého Richarda (35), který ji pořád vodil za ručičku. Někdy na mě Kamila působila, jako kdyby byla nesvéprávná. Richard s ní ale měl svatou trpělivost a já mu za to byla velmi vděčná. Doufala jsem, že spolu zůstanou na věky. I když jsme všichni věděli, že Kamila na manželovi nezdravě visí, doufali jsme ve šťastný konec.

Možná kdyby mu mohla porodit děti, tak by se tak i stalo. Ukázalo se ale, že je neplodná a nikdy nebude mít děti. V takovou chvíli nechce být člověk sám. A to se Kamile nevyplnilo. Richard, i přes svou dobrou povahu, situaci neunesl. Představa, že nebude mít děti, ho vyděsila natolik, že požádal o rozvod.

Dcera se na nás upnula až nezdravě

Už tak dost labilní Kamila propadla čirému zoufalství. „Mami, ale já ho miluji. Co bez něj budu dělat?" brečela mi na rameni. Snažila jsem se ji utišit všemi možnými způsoby. Bylo patrné, že je na dně. Když probíhal rozvod, s manželem jsme stáli po jejím boku. S Kamilou to začalo být velice složité. Nejprve mi volala třeba desetkrát denně, aby se vyplakala.

Už to bylo dosti náročné. Pořád jsem v práci utíkala za roh a utěšovala svou dospělou dceru. Když k nám začala bez ohlášení jezdit, nebylo už úniku. I když přijela v deset hodin večer a celá ubrečená, nešlo ji vyhodit. Začala se chovat jako malé dítě. Chtěla, abych jí uvařila kakao, jako když byla malá. A potom? Musela jsem ji uložit a číst knížku.

S manželem jsme to probírali a shodli se, že Kamila nebude zcela normální. Z dvou návštěv v týdnu přešla na denní návštěvy. Někdy se stalo, že ani neodjela a zůstala u nás týden. Po čase vyšlo na povrch, že si přestala platit nájemné a přišla o bydlení. Byli jsme jediní, ke komu mohla jít. A tak začala bydlet u nás.

Dcera nám nabourává životy

Bohužel, nemá to ten správný efekt. Místo toho, aby se začala za podpory rodiny zvedat ze dna, upadá ještě níž. Přišla i o práci, protože do ní nechodila. Celé dny leží doma a stále brečí nad rozchodem. Možná mi ani tak nevadí to, že ji živíme a šatíme. Vadí mi, jak nás vysává psychicky. Každý večer řešíme to samé a já už nemůžu.

Kamila nedokáže pochopit, že vztah s Richardem je uzavřená kapitola. Nedokáže se hnout z místa a začít znovu. Zapříčinila i to, že my s manželem se ustavičně hádáme. Kamila nám zcela nabourává život a je jí to jedno. Nechci na ni být zlá, ale potřebuji, aby se už vzpamatovala. Od rozvodu uplynul rok a ona je pořád na stejném místě. Pokud se co nevidět nepostaví na vlastní nohy, stáhne nás všechny s sebou. A tomu bych ráda zabránila.

Další příběhy ze života →

Text byl zpracován na základě skutečného příběhu, fotografie je jen ilustrační. Máte podobnou zkušenost? Svěřte se nám se svým příběhem, napište na redakce@lifee.cz

Zahradní architekt Ferdinand Leffler prozradil největší prohřešky českých zahrad: Nejvíc je hyzdí vířivky

Zahradní architekt Ferdinand Leffler prozradil největší prohřešky českých zahrad: Nejvíc je hyzdí vířivky

Související články

Další články