Vivien (55): Dcera se provdala za mými zády. Nechápu, proč mě tak zradila

Vivien (55): Dcera se provdala za mými zády. Nechápu, proč mě tak zradila
Zdroj: Freepik

Vivien si vždy myslela, že má se svou dcerou Sárou dobrý vztah. Ta měla vlastní hlavu a ráda si dělala věci po svém. Vivien jí to celý život tolerovala. Tentokrát ale Sára zašla příliš daleko, provdala se za zády svých rodičů. Vivien to bere jako zradu, kterou možná nebude schopna odpustit.

Šárka Žižková
Šárka Žižková 22. 05. 2022 13:00

S manželem Lubomírem (57) máme jednu dceru. Pro nás to bylo vysněné dítě, protože jejímu narození předcházely dva bolestné potraty. Pro Sáru (28) jsme vždycky chtěli jen to nejlepší. Já jsem se s ní snažila budovat upřímný vztah. Když jsme nedávno zjistili, že se provdala za našimi zády, cítila jsem velké zklamání.

Dcera měla vždycky vlastní hlavu

Sára si už odmala dělala, co chtěla. Na všechno měla svůj názor. Když jsem řekla A, ona udělala B. Byla prostě svá a my jsme ji tak brali. Nepopírám, že to někdy bylo těžké. Třeba při výběru střední školy. Nenechala si za žádnou cenu poradit a chtěla to udělat podle sebe. Někdy to budilo dojem, že ji náš názor vlastně nezajímá.

Jinak je to hodná holka s velkým srdcem. A to se rozhodla zcela odevzdat svému příteli, dnes už manželovi Matějovi (30). Když nám ho poprvé představila, líbil se mi. Zdálo se, že ji v některých prudkých rozhodnutích krotí a má na ni dobrý vliv. Uměla jsem si představit, že si vezme právě jeho.

Když už spolu byli pět let, vytáhla jsem téma svatby. „Co vy dva? Už jste přemýšleli o svatbě?" vyrukovala jsem při jednom společném obědě. Matěj se nejprve podíval na Sáru, ta si vzala slovo. „Mami, hlavně nás do toho nenuť, jo?“ zpražila mě. „Vždyť já se jenom ptám," klidnila jsem ji. Sáru to ale nebývale rozčílilo.

Dcera se provdala, ale nic mi neřekla

Na svatbu jsem se po čase zeptala ještě jednou, ale Sára se konkrétní odpovědi vyhýbala. Jen mi znovu naznačila, abych se nestarala, že si to udělá, jak ona bude chtít. To byla celá Sára. Uplynuly další dva roky. Byla jsem velmi dychtivá vědět, zdali mají v plánu se vzít a mít třeba děti. Sára se ale vždy stavěla na zadní.

Až mi jednoho dne vytřela zrak. Přijeli k nám s Matějem na víkend. Oba byli v dobrém rozmaru. Nenapadlo mě, co za tím stojí. Večer jsem si všimla, že se Sáře něco blýská na ruce. „Ty máš prstýnek?" podívala jsem se zblízka. „Panebože, ten je zásnubní?" vyjekla jsem. Podívala jsem se Sáře do očí, měla v nich tajemství.

„Tak už jim to řekni," špitl Matěj. „Co nám má říct?" naléhala jsem. „Mami, my se před dvěma měsíci vzali," hlesla. „Vzali? Jen tak? Bez nás? Jak jsi mi to mohla udělat?" začala jsem vyvádět. „Jednoduše. Chtěla jsem to mít podle sebe. Kdybych ti to řekla předem, chtěla bys mi radit. A to jsem nechtěla," znělo její vysvětlení.

Dceřina zrada mě bude bolet ještě dlouho

Utekla jsem do pokoje a zabořila hlavu do polštáře. Cítila jsem se zrazená a podvedená. To uvědomění, že mě vlastní dcera nechtěla na svatbě, hodně bolí. A bude bolet ještě dlouho. Sáru jsem od té doby neviděla. Musím si to v hlavě nejprve urovnat. Kvůli tomu, co udělala, mám pochyby o sobě jako o matce.

To jsem vážně tak hrozná, že mě na svatbě nechtěla? Nikdy jsem jí do věcí nekecala tak moc, aby mi tohle udělala. Matěj se za ni snaží orodovat, ale je to i jeho práce. Lubomír se to snaží zlehčovat a dělá vtípky, že jsme aspoň ušetřili. Jenže já bych jí udělala takovou svatbu, že by na ni nikdy nezapomněla. Nepochopím, proč mi to udělala.

Další příběhy ze života →

Text byl zpracován na základě skutečného příběhu, fotografie je jen ilustrační. Máte podobnou zkušenost? Svěřte se nám se svým příběhem, napište na redakce@lifee.cz

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články