Masakr v nemocnici: Ostravský vrah se zlobil na lékaře, že mu nevěří rakovinu

Ostravský vrah: Ctirad Vitásek zastřelil sedm lidí a dva další zranil, pak spáchal sebevraždu
Zdroj: Wikimedia Commons/Aktron, CC BY-SA 3.0

Masakr v ostravské nemocnici patři mezi nejhorší události v historii České republiky. Stavební technik Ctirad Vitásek se v úterý 10. prosince 2019 chopil zbraně, popravil sedm lidí a další dva zranil. Co ho vedlo k tomuto otřesnému činu? A co dělal před útokem?

Kamil Šivák
Kamil Šivák 09. 12. 2022 11:00

Dvaačtyřicetiletý Ctirad Vitásek byl na první pohled nenápadný pohodář. Sportoval a občas si zašel s kamarády na pivo. Nic nenasvědčovalo tomu, že se z něj stane několikanásobný vrah. Pak ale v roce 2019 přišel zlom...

Rakovina Davida Stypky

V roce 2019 se Vitáskovi přihodil úraz. Nebyl nijak vážný, nabyl však přesvědčení, že má rakovinu. Začal si o této nemoci vyhledávat informace na internetu a rozhodl se také navštívit lékaře. Po sérii vyšetření se mu však dostalo odpovědi, kterou nechtěl slyšet: „Nic vám není. Jste v pořádku.” 

O tom, že se lékaři měli mýlit, věděl své i zpěvák David Stypka, s nímž si Vitásek před útokem psal přes internet. Jejich konverzace trvala 14 dnů. Vitásek se měl ztotožňovat se Stypkou, který podlehl rakovině v lednu roku 2021. Během doby, co si psali, ale nic nenasvědčovalo tomu, že Vitásek plánuje brutální masakr, který zakončí sebevraždou.

Rozšířená sebevražda

Během plánování útoku Vitásek zadával do vyhledávače témata jako plán vraždy, hromadná sebevražda, zastřelit doktora, chci zabíjet a nejméně bolestivá sebevražda. Právě možnost vzít život sobě a jiným, spolu s frustrací z toho, že umírá, ale nikdo mu nechce pomoci, se záhy přetvořila v ďábelský plán na odplatu.

„Konkretizace a plánování útoku muži zabralo minimálně několik týdnů. Nejprve se vše odehrávalo v úrovni fantazie. Byla to hra, která ho nějakou dobu uspokojovala, pak ale zatoužil po realitě. Zlost vůči lékařům přeorientoval na nevinné pacienty a rozhodl se provést takzvanou rozšířenou sebevraždu,” citoval Deník.cz z usnesení vrchního komisaře.

Masakr v ostravské nemocnici

Do Fakultní nemocnice v Ostravě přijel Vitásek 10. prosince 2019 jedenáct minut po šesté hodině ranní. Nejprve začal hledat vhodné místo ke spáchání zločinu. Pak zavolal své přítelkyni, se kterou se ráno pohádal. O hodinu později se nacházel v místě traumatologické ambulance. Tam se ozval první výstřel. Než si lidé uvědomili, co se děje, padly další výstřely.

Po několika minutách přišly na policejní oddělení první telefonáty vyděšených lidí. Vitásek si přiložil zbraň ke spánku, ale výstřel nevyšel. Následně opustil nemocnici a odjel za svou matkou. Vše jí řekl a ta ihned kontaktovala policii. Vrah se znovu dal na útěk. Nakonec skončil v chatové oblasti v Děhylově. Tentokrát si život vzal. Kulka ho ale nezabila okamžitě. Ctirad Vitásek byl prohlášen za mrtvého až v jedenáct hodin.

Zdroje informací: 

Wikipedia.org: Střelba ve fakultní nemocnici Ostrava

Fragmenty.cz: Dopisoval jsem si s mnohanásobným vrahem

Deník.cz: Rok po tragédii: Proč zabíjel ostravský vrah? Rekonstrukce Deníku krok po kroku

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články