Olga Hepnarová: Prošla psychiatrií i dětským domovem, zřejmě měla Aspergerův syndrom

Olga Hepnarová: Plánovala bombový útok i střelbu na Václaváku, nakonec zvolila nákladní automobil
Zdroj: Wikimedia Commons/Janykula, CC BY-SA 3.0

Olga Hepnarová šokovala 10. července 1973 celé Československo. S vypůjčeným nákladním automobilem najela do skupinky lidí na tramvajové zastávce. Osm s nich zemřelo a Hepnarová si kvůli tomu vyslechla rozsudek smrti. Co ji k tomu činu vedlo? A měla v minulosti ještě další problémy se zákonem?

Kamil Šivák
Kamil Šivák 09. 07. 2022 14:00

Olga Hepnarová byla česká masová vražedkyně, která v roce 1973 úmyslně najela nákladním automobilem do skupinky lidí na tramvajové zastávce. Jako motiv uvedla pomstu nespravedlivé společnosti, ve hře však byly i psychické problémy.

Olga Hepnarová a Aspergerův syndrom

Narodila se 30. června 1951 do rodiny bankovního úředníka a zubařky. V dětství se chovala zcela normálně, později ale začala ztrácet schopnost navázat nová kamarádství, což podle Extra.cz mohlo ukazovat na Aspergerův syndrom. V osmé třídě začala mít problémy s docházkou. To vyústilo v umístění na psychiatrickém oddělení.

Po propuštění zamířila do dětského domova v Opařanech, kde dokončila základní školu. Poté se vyučila knihařkou. Toto povolání však vykonávala pouhý rok. Vrátila se do Prahy a začala pracovat jako řidička. Během tohoto období se snažila vyřešit svou sexualitu. Skutečně byla pouze ženou, nebo měla v sobě něco mužského?

Žhářský útok Olgy Hepnarové

Než se Hepnarová rozhodla najet nákladním automobilem do skupinky lidí, pokusila se o žhářský útok. Jejím cílem se stala rodinná hospodářská usedlost v obci Zábrodí, kterou využívali k rekreaci. Počátkem srpna roku 1970 podpálila dveře budovy. Doufala, že se plameny rozšíří až do seníku a vše lehne popelem. V té době spala uvnitř její sestra a dva nájemníci, manželé ve věku 75 let.

Naštěstí se stihli včas probudit a oheň uhasit. Škoda byla pouhých padesát korun. K tomuto činu se Hepnarová přiznala až o tři roky později. Jelikož se k chalupě dostavila pěšky a poté odjela taxíkem, nikdo ji z toho nepodezříval. Jako motiv uvedla spory o peníze mezi rodiči.

Olga Hepnarová se chtěla pomstít společnosti

Byla přesvědčená o tom, že jí chce každý ublížit. Jejím největším nepřítelem se stala sama společnost. Sebevraždu zavrhla, stejně by prý na její dopis na rozloučenou každý časem zapomněl. V potaz tak přicházela možnost nechat vykolejit vlak či odpálit bombu v místnosti plné lidí. Obě varianty ale byly technicky obtížně proveditelné. Uvažovala taktéž nad tím, že by začala bezhlavě střílet na Václavském náměstí.

Dokonce se kvůli tomu přihlásila do SVAZARMu. Jenomže policisté by ji mohli velmi rychle zneškodnit. Nakonec padla volba na nákladní automobil. V den útoku, tedy 10. července 1973, absolvovala zkušební jízdu, aby ukázala, že umí řídit auto, které si chce vypůjčit. Následně zaslala do Svobodného slova a Mladého světa vyjádření, v němž popsala důvody svého počínání.

Hrůzný čin Olgy Hepnarové

O půl druhé odpoledne najela na tramvajové zastávce Strossmayerovo náměstí do skupinky asi třiceti lidí. Osm z nich zemřelo. Lidé se jí snažili pomoci, neboť mysleli, že ztratila kontrolu nad řízením. Sama se však ke všemu hned přiznala. Neobtěžovala se ani utíkat, dokonce si přibalila oblečení a cigarety.

Právník se Hepnarové snažil zachránit život poukazováním na rozvíjející se schizofrenii. Ona však vše smetla ze stolu a tvrdila, že jednala s úmyslem. Soud jí proto vyměřil trest smrti. Olgu Hepnarovou oběsili 12. března 1975 v Pankrácké věznici. Stala se poslední ženou popravenou na území tehdejšího Československa.

Zdroje informací: 

Wikimedia.org: Olga Hepnarová

Irozhlas.cz: Před 45 lety byla v Československu popravena poslední žena. Hepnarová byla odsouzena za vraždu osmi lidí

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Související články

Další články