Zoufalá polská matka: Když jí manžela sebrala policie, oběsila své čtyři děti v lese

Zoufalá matka Marianna Dolińska: Fotku jejích mrtvých dětí zneužívala nacistická propaganda
Zdroj: Wikimedia Commons, Public domain

Život Marianny Dolińské by se dal shrnout třemi slovy – chudoba, beznaděj a nemoc. Kvůli zlým vyhlídkám do budoucna se rozhodla oběsit své čtyři děti v lese. Skutečně neměla jinou možnost? A jaký byl její další osud?

Kamil Šivák
Kamil Šivák 08. 07. 2022 11:00

Marianna Dolińska si moc dobře uvědomovala závažnost svého rozhodnutí. Proto se 12. prosince 1923 rozhodla sama udat na policejní stanici. Když na místo činu dorazili strážníci, čekal je vskutku děsivý pohled.

Samota Marianny Dolińské

Narodila se v roce 1891 jako nemanželská dcera Aleksandry Dolińské. Dětství prožila mezi Romy ve vesnici Antoniówka u Radomi. Ani po svatbě se její životní situace nezměnila. Její manžel byl členem gangu, který okrádal vesničany o hospodářská zvířata a potraviny. Záhy si na něho došlápla policie.

Marianna tak zůstala bez partnera, který by živil ji i čtyři děti - Žofii (6 měsíců), Antoniho (3 roky), Bronisławu (5 let) a Stefana (7 let). Tento bezútěšný stav vydržela čtyři týdny, pak se rozhodla přistoupit k velmi radikálnímu řešení. Znamenalo to tedy, že jí žádný ze sousedů nechtěl pomoci? A žádala je vůbec o pomoc, nebo byla na to příliš hrdá?

Šílenství Marianny Dolińské

Mrazivé prosincové teploty a nedostatek jídla doháněly Mariannu k šílenství. V noci z 11. na 12. prosince začala realizovat svůj krutý plán. Jenomže je tady jedna věc. Doopravdy si, jako matka, přála, aby její děti umírali v bolestech? Pozdější svědectví jedné ženy, která byla s rodinou spřízněná, vypovídá o něčem jiném.

Hrůzný čin jí prý měl poradit policista na stanici. Šla se tam zeptat, kdy pustí jejího manžela, protože nebyla schopná postarat se o děti sama. Strážník jen mávl rukou a řekl jí, že když neví kudy kam, ať děti oběsí v lese. A Marianna si ve svém zoufalství a pomatenosti měla si vzít jeho “radu” k srdci.

Marianna Dolińská strávila zbytek života v blázinci

Poté, co se Marianna přiznala, strávila zbytek života v ústavech v Radomi a Varšavě. Tam se jí začaly měnit nálady. Buď byla agresivní, nebo apatická. Po důkladném vyšetření jí byla diagnostikována bipolární porucha. Zemřela v roce 1927.

O osmdesát let později se však vynořily velmi zajímavé informace. Fotka oběšených dětí, kterou měli kriminalisté pořídit na místě činu, prý pochází až z roku 1943 a toto zvěrstvo měla mít na svědomí Ukrajinská povstalecká armáda. Ještě předtím jej ale použili ji také Němci v rámci nacistické propagandy a 2. července 1941 publikovali smutný záběr s titulkem “Takto bojují bolševici”.

Zdroje informací:

Wikipedia.org: Marianna Dolińska

Twojahistoria.pl: Matka, która powiesiła własne dzieci. Historia Marianny Dolińskiej

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články