Jack Rozparovač v sukních: O kruté vražedkyni Lizzie Halliday si lidé mysleli, že je slavným vrahem

Nejhorší žena na světě: O Lizzie Halliday si mysleli, že je Jack Rozparovač
Zdroj: Wikimedia Commons, Public domain

Newyorské pohoří Catskill bylo velmi poklidným místem k životu, alespoň dokud se tam v druhé polovině 19. století nepřistěhovala Lizzie Halliday. O jedné z nejšílenějších sériových vražedkyň Ameriky se říká, že její výlety do Anglie se až nápadně shodují s řáděním Jacka Rozparovače.

Kamil Šivák
Kamil Šivák 26. 01. 2023 11:00

Lizzie měla zavraždit nejméně čtyři lidi, předpokládá se ale, že jich bylo mnohem víc. Za to si vysloužila přezdívku nejhorší žena na světě. Někteří jí dokonce přisuzovali vraždy spáchané Jackem Rozparovačem.

Kdo byla Lizzie Halliday?

Její rodina pocházela z Irska a do Spojených států se přestěhovala, když byly Lizzie pouhé tři roky. V roce 1879 se poprvé vdala. Během dalších čtrnácti let se ale do svatebních šatů oblékla ještě pětkrát. Měla jen smůlu, nebo se o své manžely takříkajíc postarala? To zůstává i nadále nezodpovězenou otázkou. Pravdou ale je, že měla svůj typ. Vybírala si starší muže, nejraději měla válečné veterány a důchodce.

Jedním z nich byl i Artemus Brewer, kterého se pokusila zabít otráveným čajem. Když její plán selhal, utekla. Bylo nyní na ní, aby si sama zařídila dostatečný příjem. Pro tyto účely si koupila ve Vermontu obchůdek, který po několika dnech zapálila. Místo výplaty z pojistky však skončila za mřížemi. Po propuštění přijala práci hospodyně u Paula Hallidaye. Jak už možná tušíte, jeho příjmení nosila až do konce života. Ale i od tohoto manžela později utekla a vzala si s sebou i jednoho souseda (milence). To jí vyneslo pobyt v blázinci, do něhož ale chtěla sama. Prý byla nepříčetná. Když se vrátila, manžel jí poděkoval a věřil tomu, že se změnila. Bohužel - podpálila dům a zavraždila jeho nevlastního syna.

Farma smrti

Po smrti syna zmizel i sám Paul. Farmu se jakž takž podařilo zachránit, a tak Lizzie všem napovídala, že její manžel je na cestách. Nic jiného ať za tím nehledají. Sotva však vytáhla paty z domu, sousedé se vydali dům prozkoumat. Věděli o její kriminální minulosti, takže byli téměř přesvědčeni o tom, že ho zabila. A měli pravdu.

Pod kupou sena ale nebyl Paul, nýbrž těla Margaret a Sarah McQuillan. Lizzie je vylákala na farmu, kde je zabila. Policie ji zatkla hned po příjezdu. Vyšetřovatelé dokonce našli i Paula. Kdyby ale jen tušili, co si s ní ve vězení užijí. Kromě toho, že napadla šerifovu manželku, se jí v cele podařilo rozdělat oheň. Několikrát se také pokusila o sebevraždu. Nakonec ji museli připoutat k podlaze.

Skutečný Jack Rozparovač?

Vražedkyni navštívila ve vězení reportérka Nellie Bly. Té se svěřila, že zabila mnohem více lidí. A tak se zrodila myšlenka, zda nebyla právě Lizzie oním pověstným Jackem Rozparovačem. Proč? V době vražd byla v Anglii. Taktéž mrzačila své oběti a neustále tohoto vraha vychvalovala.

Odsouzena byla jen za tři vraždy. Jako první žena v USA si měla vyzkoušet elektrické křeslo. Na poslední chvíli ji však poslali do blázince pro nebezpečné zločince. Ale i tam řádila. Před svou smrtí stihla ještě dvěstěkrát bodnout nůžkami zdravotní sestru. Lizzie Halliday zemřela v roce 1918. Záhada Jacka Rozparovače přetrvává dodnes...

Zdroje informací:

Wikipedia.org: Lizzie Halliday

Allthatsinteresting.com: The Grisly Story Of Lizzie Halliday, The 'Worst Woman On Earth'

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články