Londýnské monstrum: Předchůdce Jacka Rozparovače schovával v kytici nůž a bodal ženy do tváře

Londýnské monstrum: Předchůdce Jacka Rozparovače měl trpět sadistickou úchylkou zvanou pikerismus
Zdroj: Wikimedia Commons/Isaac Cruikshanks, Public domain

Jack Rozparovač terorizoval obyvatele Whitechapelu ve východním Londýně mezi srpnem a listopadem roku 1888. Za tu dobu stihl brutálně zavraždit nejméně pět žen. Ač ze sebe Scotland Yard vydal úplně vše, nikdy útočníka nedopadl. Asi o sto let dříve se temnými uličkami města proháněl ještě někdo jiný. Říkali mu londýnské monstrum...

Kamil Šivák
Kamil Šivák 02. 12. 2022 16:00

Záhadný muž měl přepadávat ženy mezi lety 1788 až 1790. Oháněl se rapírem nebo nožem, kterým je bodal do různých částí těla. Nejčastěji to byly hýždě, stehna, obličej a prsa. Oběťmi se obvykle stávaly krásné ženy. Tyto události vyvolaly veřejnou paniku a pobouření. Londýnské monstrum se díky tomu, a samozřejmě za přispění tisku, stalo notoricky známé. Psaly se o něm divadelní hry a všude visely jeho karikatury.

Londýnské monstrum útočí

První obětí londýnského monstra se stala Maria Smith. Útočník ji bodl do stehna a prsou. Nervově se z toho zhroutila. Další napadené ženy tvrdily, že je rovněž častoval hrubými výrazy a kopal botami opatřenými bodci. Také jim naoko věnoval kytici růží, v níž byl schován nůž, kterým je pak bodl do obličeje. Vyděšené ženy začaly pod sukněmi nosit měděné spodničky, hrnce i korkové zátky. Prostě cokoli, co je uchránilo před bodnutím.

Popis londýnského monstra nebyl jednoznačný. Poukazovalo to na to, že používá převleky. Někteří novináři si mysleli, že ve skutečnosti jde o nešikovného kapsáře, který chtěl ženám rozřezat sukni, ale skončilo to bodnutím. Nebo mohlo jít o jedince trpícího pikerismem, což je vzácná porucha, u které člověku přináší sexuální uspokojení bodání a řezání do lidského těla.

Kdo byl londýnským monstrem?

Jako londýnské monstrum byl identifikován třiadvacetiletý Rhynwick Williams. Jeho totožnost potvrdila Anne Porter, kterou napadl v lednu 1790. Toto tvrzení podpořily i její sestry. Williams pocházel z vážené rodiny. Otec byl známý lékárník. On sám vystupoval jako baletní tanečník. Kvůli podezření z krádeže ho však z divadla vyloučili.

Nezbylo mu nic jiného, než vzít cokoli, co se zrovna namanulo. Nějaký čas pracoval v továrně na umělé květiny. Jeho spolupracovníci však potvrdili, že byl během útoku na Anne Porter v práci. Soudce tak obvinění smetl ze stolu...

Skutečné londýnské monstrum

Rhynwick Williams byl odsouzen na šest let za mřížemi pouze za přestupky, kterých se dopustil. Zajímavé ale je, že během této doby útoky ustaly. Historik Jan Bodeson si však myslí, že Williams byl pouhým obětním beránkem a že policie svědkyně útoků zmanipulovala tak, aby vše ukazovalo na něho. Byl to velmi misogynní chlapík, čili ideální člověk, jehož zatčení upokojí všeobecný neklid a paniku.

Jak to tedy bylo doopravdy? Byl pachatelem někdo jiný? Nebo jich bylo dokonce víc? Anebo je vysvětlení zcela jednoduché a jde o masovou hysterii? Ta dokáže s lidskou myslí provádět různé triky.

Zdroje informací: 

Wikipedia.org: London Monster

Grunge.com: Before Jack The Ripper, Another Monster Terrified The Streets Of London

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články