Smrt Jana Třísky: Ze sochy na Karlově mostě slezl s omluvou, pak následoval osudný pád

Výročí tragické smrti Jana Třísky: Podle pitevní zprávy se neutopil, zemřel na poranění způsobená pádem
Zdroj: Herminapress
Jan Tříska (4. listopadu 1936 - 25. září 2017) byl český divadelní a filmový herec. Část života prožil v emigraci.Manželkou Jana Třísky byla herečka Karla Chadimová. Vzali se v roce 1968 a žili spolu jak v emigraci, tak po návratu do České republiky.Posledním filmem Jana Třísky byla komedie Po strništi bos (2017) od tandemu Zdeněk a Jan Svěrákovi.Jan Tříska byl také uznávaným divadelním hercem, objevil se třeba v Bouři od Williama Shakespeara.+ 3 fotky+ 4 fotky

Oblíbený herec Jan Tříska zemřel 25. září 2017, osudným se mu stal pád z Karlova mostu. Jaké byly jeho poslední chvíle? A co plánoval, ale již nestihl udělat?

Kamil Šivák
Kamil Šivák 24. 09. 2022 11:00

Jan Tříska se narodil 4. listopadu 1936 v Praze. Byl to česko-americký herec. K emigraci za údajné šíření Charty 77 ho donutil tehdejší režim. V USA si pak zahrál ve filmech Ragtime (1981) ale také Karate Kid 3 (1989). Jeho manželkou byla herečka Karla Chadimová.

Poslední chvíle Jana Třísky

Podle Romana Kotrče ze sdružení výtvarníků Karlova mostu, herce poprvé upozornila jedna žena. Viděla, že sedí na zábradlí přímo nad Vltavou s nohama namířenýma do vody. Měla strach, aby nespadl. Jan Tříska se omluvil a odešel.

Posledním člověkem, který s hercem mluvil, byl zřejmě zaměstnanec ochranky. Třísku vyzval, aby slezl ze sousoší svatého Norberta, Václava a Zikmunda. Když se herec zeptal proč, vysvětlil mu, že na kulturní památky se neleze. Tříska se pak opět omluvil a odešel.

Smrt Jana Třísky

Dle deníku Blesk se Jan Tříska 25. září 2017 neutopil, osudným se mu stala zranění, která utrpěl při pádu a nárazu na vodní hladinu. V pitevní zprávě mělo být uvedeno, že měl, mimo jiné, zlomenou páteř. Kdyby se ho podařilo z vody vytáhnout dříve, pád by zřejmě i tak nepřežil.

Dle očitých svědků udělal zraněný Tříska ve vodě i několik temp. Mělo se mu prý podařit i na pár vteřin vynořit nad hladinu, poté se však přestal hýbat a vznášel se na hladině břichem dolů.

Igor Hnízdo podruhé

Než Jan Tříska tragicky odešel, uvažoval o tom, že si ještě jednou střihne roli nekompromisního učitele z Obecné školy (1991). Nakolik to byla pravda se již nedozvíme, nicméně Jan Svěrák zveřejnil po jeho smrti email, podle kterého se k této roli chtěl vrátit.

Igor Hnízdo měl, dle jeho představ, jezdit na drahém kole a zvedat činky. Také by ho navštěvovali jeho žáci, dnes již padesátníci. Tato vize slavného herce se bohužel nedočkala realizace.

Zdroje informací: 

Wikipedia.org: Jan Tříska

Táborský.deník.cz: Jan Tříska, Igor Hnízdo z Obecné školy, po pádu z mostu zemřel

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články