Tragédie Walta Disneyho: Maminka slavného filmaře zemřela v domě, který jí koupil jako dárek

Walt Disney v slzách: Svým rodičům chtěl dopřát luxus, ale pořídil jim smrtící past
Zdroj: Wikimedia Commons, Public Domain

Walt Disney si svých rodičů vždy vážil. Když se mu začalo dařit, chtěl se s nimi podělit o své štěstí. Jenomže tím je nevědomky poslal na smrt, což si vyčítal po zbytek života. Co se stalo?

Kamil Šivák
Kamil Šivák 17. 04. 2023 16:00

Walt Disney byl americký filmový producent, režisér, scenárista, dabér, animátor a podnikatel. Největší stopu zanechal ve světě animovaných filmů, díky němu vznikl myšák Mickey či kačer Donald.

Rodiče Walta Disneyho

V roce 1937 byl Walt Disney na vrcholu své slávy. Sněhurka a sedm trpaslíků byl film, který se zapsal zlatým písmem do dějin kinematografie, neboť dosáhl neskutečného úspěchu. Milovaly ho miliony dětí i dospělých. Studiu vydělával velké sumy i několik desítek let po premiéře.

Walt Disney nebyl ten typ člověka, který by si svůj úspěch nechával jen pro sebe. Chtěl se o něj podělit se svými nejbližšími a finančně zajistit své milované rodiče Eliase a Floru. Rozhodl se, že jim koupí zbrusu nový dům v Hollywoodu. Mělo to být vyjádření lásky a uznání. Bohužel to ve skutečnosti byla jeho největší noční můra.

Dům jako smrtící past

Elias a Flora Disneyovi se do nového domu nastěhovali velmi rádi. Byli šťastni, že budou nablízku svému milujícímu synovi. V listopadu 1938 si ale Flora začala stěžovat, že z plynového kotle vychází podivný smrad. Walt tam poslal několik dělníků, aby zkontrolovali, zda je vše v pořádku. Údajně bylo.

 

Zobrazit příspěvek na Instagramu

 

Příspěvek sdílený Joseph T. (@exploringthedisneyworld)

Následující den ráno přišla do domu služebná. Jenomže nikdo na zvonění a klepání nereagoval. Navíc se z domu linul nesnesitelný zápach. V některých novinách se poté objevila zpráva, že došlo k výbuchu. Služebná vytáhla Waltovy rodiče ven na trávník a okamžitě zavolala sanitku. Flora byla mrtvá, Elias se nacházel ve vážném stavu. Dostal se z toho, ale žil už jen tři roky.

Smutek Walta Disneyho

Po tomto neštěstí nechal Waltův bratr Roy kotel znovu zkontrolovat, tentokrát skutečnými odborníky. Ti došli k závěru, že tento druh zařízení není vhodný do domu, neboť se v něm stává smrtící pastí. Walta smrt maminky, a později i otce, zdrtila. Obviňoval sám sebe.

Zároveň se na to snažil zapomenout. Když se ho jednou dcera Sharon zeptala na prarodiče, odsekl, že o nich nechce mluvit. Později vznikla teorie, že například slavní animovaní hrdinové jako Pinocchio nebo Bambi byli také bez matek, protože se Walt Disney tímto způsobem vyrovnával s její ztrátou. To se ale ukázalo jako mylné, neboť jejich filmy byly v době nehody již ve výrobě.

Zdroje informací:

Wikipedia.org: Walt Disney

Grunge.com: Why Walt Disney Felt Responsible For His Mother's Death

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články