Záhadná měsíční nemoc: Astronauty trápí ztráta paměti, změny nálad a bolesti kloubů, zřejmě za to může záření

Podivuhodná nemoc z vesmíru: Víte, co hrozí lidem, kteří stanuli na Měsíci?
Zdroj: Wikimedia Commons/Harrison Schmitt, Public domain

Dostat se do vesmíru je pro mnohé lidi jistě splněný sen. Byť už jen kvůli úchvatnému pohledu na Zemi. Má to však jeden nepříjemný háček - takzvanou měsíční nemoc. Postihuje všechny kosmonauty, kteří se ocitli na Měsíci. Je spojena s neurologickými poruchami a dalšími zdravotními problémy.

Kamil Šivák
Kamil Šivák 03. 05. 2023 16:00

Tento záhadný stav postihuje všechny osoby, které stanuly na Měsíci. Vědci se domnívají, že jde o kombinaci záření a dalších faktorů daného životního prostředí, jež může způsobit nežádoucí fyzické problémy. Třeba podle studie publikované v periodiku Nature hrozí astronautům zvýšené riziko úmrtí na kardiovaskulární nemoci.

Léčba měsíční nemoci neexistuje

Horečka, třes, bolesti hlavy, nevolnost, vyčerpání, bolesti kloubů, závratě, potíže s dýcháním a vyrážky na kůži. Existuje skupinka lidí, kteří s těmito příznaky nepotýkají i přes to, že na Měsíci byli. Alespoň dokud je nespustí vnější faktory jako je stres nebo nevhodná strava.

Přesná příčina měsíční nemoci je neznámá, proto nelze pacientům naordinovat adekvátní léčbu. Příznaky jsou navíc u každého člověka jiné. Obecně ale lze říci, že se projevuje ztrátou paměti, zhoršením kondice, únavou a změnami nálad. Ve vzácných případech také lidé pociťují zmatek a mají potíže se soustředěním. Vědci tak zkoušejí nemocným dávat vitamínové doplňky a léky na změny nálad.

Přestože se v té oblasti daří postupovat kupředu, stále je nutné překonat ještě několik překážek, a hlavně vyhrát závod s časem. V krajních případech hrozí nakaženým i trvalá invalidita, což pro budoucí kosmonauty není příliš lákavá vidina.

Teorie o původu měsíční nemoci

Nemoc může způsobovat prakticky cokoli. Vědci se však shodují na tom, že nejpravděpodobnější a nejlogičtější vysvětlení je to, že za to může kosmické záření a měsíční půda, jejíž složení zřejmě obsahuje nějaký patogen. Jiní zase tvrdí, že se kosmonauti nakazili "vesmírným virem."

Ať tak či onak, co se týče možné budoucí léčby, nejlépe se jeví použití látek, které pocházejí přímo z Měsíce, tedy mikrometeority a měsíční prach. Dále se nabízí možnost radiační terapie, která je díky ionizujícímu záření schopná zničit buňky jen v určitých částech těla. A nakonec je tady genetické inženýrství, jenž by mohlo, stejně jako u AIDS, vyrobit imunogenní vakcíny za pomoci úpravy stávajících virů.

Zdroje informací:

Telegraph.co.uk: Moon disease - Apollo astronauts more likely to die of heart problems

Historyofyesterday.com: Strange Disease Affects All Humans That Have Been On The Moon

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články