Zámek Hluboká nad Vltavou: Místo, kde vyvěrá zázračná voda a roste krvavá tráva

Hluboká nad Vltavou, zámek
Zdroj: pixabay.com
Zámek Hluboká patří mezi nejkrásnější v Čechách.Byl vystavěn v novogotickém stylu.Předlohou při přestavbě zámku byl královský zámek Windsor.Zámek má otevřeno po celý rok a nabízí také zimní prohlídky.+ 6 fotek+ 7 fotek

Zámek Hluboká patří v Čechách k těm nejkrásnějším a nejnavštěvovanějším. Za svou oblibu vděčí své romantické podobě, sbírkám i vnitřnímu vybavení. Kolem zámku však koluje celá řada pověstí, které dokážou pobavit i vystrašit.

Kateřina Niekurzáková
Kateřina Niekurzáková 20. 06. 2020 14:00

Zkamenělý pastýř

V blízkosti zámku Hluboká nad Vltavou žil pastýř, který od rána do večera jenom klel a nadával.  Lidé ho za jeho počínání napomínali a radili mu, aby svého chování zanechal. On se jim však jenom vysmíval. Až jednoho dne proklel pastýř sebe i celý svět. Nebesa ho potrestala - pastýř se spolu se svým stádem proměnil v kámen. Balvanům na louce se od těch dob říká Zkamenělé stádo. Atypický kámen připomínající pastýře si návštěvníci chodí prohlížet dodnes.

Čertova brázda

V dobách vrchního správce Bossiho se žilo poddaným na hlubockém panství těžce. Není divu, že jméno svého utlačitele komolili na Nebosý Tubosý. Brzy se přidaly i historky o Bossiho spojení s ďáblem. Jak už to v pověstech bývá, nenašel nenáviděný správce po smrti klid.  Samotný Ďábel ho zapřáhl do svého spřežení a vyoral hlubokou brázdu ve Staré oboře, která dodnes nese název Čertova brázda.

Zázračná Samaritánka

Hluboká trpěla častými povodněmi, kdy rozvodněná Vltava zaplavila místní studny špinavou a kalnou vodou, která způsobovala mnoho nemocí.  Místní ale přišli na to, že v době záplav zůstává jeden pramen čistý. Byl jím pramen ze svahu za Hamrem, kde majitel zámku Ondřej Ungnad ze Suneku nechal postavit kapličku Samaritánku. Samaritánka se u místních těšila velké oblibě, neboť voda z ní dokázala léčit.

Krvavá tráva

V blízkosti zámku hluboká byl roku 1290 popraven ambiciózní český šlechtic Záviš z Falkenštejna. Na popravišti, kde byl Záviš sťat, prý ještě mnoho let rostla krvavě rudá tráva. Pokud se na místě bedlivě rozhlédnete, možná ještě dnes spatříte červená stébla trávy.

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články