Žena, která plavala za Gorbačovem: Lynne Cox přispěla ke konci studené války v plavkách

Nezdolná Lynne Cox: Jako první v historii přeplavala z USA do Sovětského svazu, urychlila konec studené války
Zdroj: Wikimedia Commons/Library of Congress, Public domain

Lynne Cox se 7. srpna 1987 vydala na neobvyklou cestu. Jako první člověk historie přeplavala ze Spojených států amerických do Sovětského svazu. Plavala v mrazivé vodě a bez neoprenu. Její čin pomohl urychlit konec studené války.

Imrich Rešeta
Imrich Rešeta 07. 08. 2022 16:00

Zatímco v období studené války se lidé obvykle snažili dostat z Východu na Západ, kde je čekala svoboda a méně komplikované životní podmínky, našli se také jedinci, kteří mířili na opačnou stranu.

Neobvyklí hrdinové studené války

Studená válka je bohatá na podivuhodné příběhy. Třeba 28. května 1987 přistál na Rudém náměstí v Moskvě německý amatérský letec Mathias Rust. Prý chtěl vytvořit most mezi Západem a Východem. Jenže tím vlastně zesměšnil ruskou armádu a začaly padat hlavy.

Hazardní hráč a amatérský letec Rust dostal za svůj husarský kousek čtyři roky nucených prací. V odůvodnění stálo porušení mezinárodního leteckého práva, narušení sovětské hranice a výtržnictví. Nikdy ale neopustil svou celu a po 432 dnech byl vyhoštěn ze země jako projev dobré vůle Východu.

Pro Michaila Gorbačova to byla jedna ze záminek ke schvalování reforem a urychlení konce studené války. Než k tomu ale došlo definitivně, zamířila na na Východ ještě jedna pozoruhodná žena. Několik týdnů po Rustovi se do Sovětského svazu vydala třicetiletá Američanka Lynne Cox. Zvolila k tomu ale jiný způsob, prostě do Ruska doplavala. A Michail Gorbačov jí v rámci uvolňování ovzduší otevřel hranice.

Návštěva u Michaila Gorbačova

Plavecká kariéra Lynne Cox začala v jejím rodném New Hampshire, když jí bylo pouhých devět let. Pak se rodina přestěhovala do Kalifornie, aby mohla žít blízko oceánu a měla lepší podmínky na plavání. Lynne byla plavecký talent a není divu, že pod dohledem zkušených trenérů to dotáhla hodně daleko. Už jako patnáctiletá přeplavala kanál La Manche. Povedlo se jí to s časem 9 hodin a 57 minut, čímž překonala světový rekord. O dva roky později to zkusila znovu a svůj vlastní rekord zlepšila o 21 minut. Co by mohlo být větší výzvou pro tuto mladou a ambiciózní dívku?

Její výcvik zahrnoval pravidelné plavání ve vodě o teplotě mezi 3-5 stupni Celsia. Bez ohledu na teplotu jen zřídkakdy plavala v neoprenu. Když 7. srpna 1987 stanula na břehu aljašského ostrova Malý Diomedes, oblékla si pouze plavky. Voda měla teplotu těsně nad bodem mrazu a ona v ní strávila 2 hodiny a 16 minut. Pod dohledem odborníků přeplavala přibližně tři kilometry až na ostrov Velký Diomedes, který patří Sovětskému svazu. Jde o první oficiální přeplavání této mezinárodní linie.

 

Zobrazit příspěvek na Instagramu

 

Příspěvek sdílený The Cold War (@thecoldwartv)

Když Michail Gorbačov o rok později podepisoval s Ronaldem Reaganem v Bílém době Smlouvu o likvidaci raket středního a krátkého doletu, zmínil také odvážnou plavkyni. „Loni v létě trvalo jedné statečné Američance Lynne Cox pouhé dvě hodiny přeplavat z jedné země do té druhé. Viděli jsme v televizi, jak upřímné a přátelské bylo setkání mezi našimi lidmi a Američany, když vstoupila na sovětský břeh. Svou odvahou dokázala, jak blízko sebe naše národy žijí.“ Několik měsíců poté skončila studená válka.

Zdroje informací:

History.com: Lynne Cox swims into communist territory

Wikipedia.org: Lyne CoxMathias Rust, Diomedovy ostrovy

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články