4 sovětské mýty: Žena, kterou k smrti vyděsil Mao Ce-tung, i řádění mandelinky bramborové

Sovětská propaganda: Po druhé světové válce se šířily příběhy o Mao Ce-tungovi, mandelince bramborové a zvrhlých cizích agentech
Zdroj: Wikimedia Commons/Daderot, Public domain

Otrávené žvýkačky, čínské koberce se vzorem Mao Ce-tunga a fotky nahých soudružek... To je jen zlomek mýtů, které se po druhé světové válce šířily v Sovětském svazu. Nejde o klasické městské legendy, neboť tyto děsivé a rádoby pravdivé příběhy nevymysleli lidé sami, za vše mohla přehnaně protizápadní propaganda.

Kamil Šivák
Kamil Šivák 03. 06. 2022 14:00

Sovětská propaganda viděla nepřítele na každém kroku. A i v takových nenápadných detailech, nad nimiž lidé jen nevěřícně kroutili hlavou. Kupříkladu na krabičce zápalek měla být v plameni spatřena podobizna Lva Trockého. To byl ale pouhý začátek...

Mao Ce-tung na koberci

Po odsouzení Stalinových praktik a kultu osobnosti se začaly vztahy Sovětského svazu a Číny zhoršovat. Často docházelo k ozbrojeným střetům na hranicích obou zemí. Sověti to ale brali vážněji. Měli strach, že by jim Maovi příznivci mohli rozvrátit zemi zevnitř. Koncem šedesátých let tak vznikl následující mýtus.

Jedna žena si měla koupit čínský koberec, který zavěsila na zeď. V noci její syn uslyšel hrozivý křik. Když vběhl do její ložnice, našel ji mrtvou s vyděšeným výrazem ve tváři. Jednoho policistu pak napadlo zhasnout světlo. Jakmile tak učinil, objevil se na koberci fosforeskující obraz Maa ležícího v rakvi se založenýma rukama. To mělo lidi vyděsit k smrti...

Americké biologické zbraně

Po druhé světové válce prý sovětské zemědělství ohrožoval takzvaný americký brouk, tedy mandelinka bramborová. Zastavit zničení úrody brambor měli i školáci, kteří brouky sbírali ručně. Další verze tohoto mýtu se objevila v sedmdesátých letech. Tehdy prý Američané rozhazovali ampulky s klíšťaty, které měly znepříjemnit život dělníkům pracujícím na bajkalsko-amurské magistrále.

Pikantní špionážní pomůcka

Filmy o Jamesi Bondovi se sice v SSSR nevysílaly, ale sovětský lid byl i tak zpraven o těch největších buržoazních špionážních vymoženostech. Kupříkladu Japonci měli mít speciální brýle, skrz které viděli ostatní lidi nahé. Anebo měl existovat červený film, po jehož vyvolání zmizely na lidech plavky. Údajně se takovým způsobem bavili cizinci. Ti pak ve své domovině tyto fotky prodávali jako pornografii, která měla pošpinit důstojnost soudružek.

Otrávené žvýkačky a bonbony

Sovětská propaganda nezapomínala ani na děti. Varovala je, aby si od cizinců nebraly žvýkačky a bonbony. Prý byly naplněné malými jehlami a rozdrceným sklem. V dalším případě se jim po požití bonbonů mohla ústa pokrýt plísní. A to nebylo vše. Cizinci si měli děti také vyfotit, jak jim dávají sladkosti. A to pak ukazovat doma se slovy, že v Sovětském svazu je taková chudoba, že na ulicích žebrají i ti nejmenší.

Zdroj informací: 

Rbth.com: 5 scary Soviet urban legends about all things foreign

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Související články

Další články