Ruské svatební tradice: Střelba, vodka a tisíce hostů vyjídajících rodinu nevěsty i ženicha

Ruské svatební tradice: Střelba, vodka a tisíce hostů vyjídajících rodinu nevěsty i ženicha
Zdroj: Wikimedia Commons/Union of Slavic Rodnover Communities, CC BY-SA 4.0

V Rusku se během svateb často dodržovaly staleté tradice. V současnosti se však do popředí dostává hlavně show a zábava pro hosty. Pojďme se podívat na ty nejzajímavější zvyky, které jsou populární v zemích Ruské federace.

Kamil Šivák
Kamil Šivák 15. 05. 2022 14:00

Ruské svatby probíhají ve velkém stylu. Jediným omezením je finanční situace rodin. Tradiční způsob je ale dostupný pro všechny. Budoucí novomanželé podávají žádost na matriční úřad několik měsíců předem, aby měli čas na přemýšlení, zda své rozhodnutí ještě nepřehodnotí. Kdo chce církevní obřad, musí absolvovat schůzku s knězem.

Špatná pověst čečenských svateb

Nejoblíbenější tradicí je pořádání automobilového průvodu. Čečenci totiž rádi ukazují své bohatství. Každý host přijede na obřad a zaparkuje své auto do rozrůstající se kolony. S tím se ale pojí nejeden problém. V roce 2016 se takový průvod objevil v centru Moskvy za doprovodu střelby. Samozřejmě v tom sehrál velkou roli alkohol.

Nevěsta má ve svatební den smůlu. Nesmí se bavit ani tančit. Očekává se od ní, že touto zdrženlivostí vyjádří smutek z odchodu z rodného domu. Ke konci dne testují hosté nevěstu dotazy, které mají zjistit, jaká ve skutečnosti je. Žádají ji také, aby jim přinesla vodu. Musí jí za to však zaplatit. Peníze pak putují ke tchyni.

Dva dny a tisíc hostů na svatbě v Dagestánu

Mladí muslimové v Dagestánu mají sice na vesnicích utrum, neboť o jejich budoucnosti rozhodují výhradně otcové, ve větších městech je ale sňatek již spíše z lásky. Není tam zakázán internet ani osobní setkání. První oslava probíhá v domě nevěsty, kde ženich přichází s různými dary. Podruhé se hosté přesunou k ženichovi a na jednom místě se tak může sejít až 1500 lidí.

V Tatarstánu zase dochází k neobvyklým rituálům. Ženich by měl za svou nevěstu její rodině pořádně zaplatit. A aby mohl s ní mohl strávit svatební noc, musí splnit řadu úkolů, aby dokázal, že je chytrý a silný. A nesmí chybět ani “tamada”. Nejveselejší a nejupovídanější host, kterého však může nahradit profesionální moderátor.

Vodka a šátek u Kalmyků

Na námluvy se rozhodně nesmí přijít s prázdnou. Doporučeny jsou sušenky, jehněčí maso, ořechy a tradiční pečivo. V den svatby ženich odveze nevěstu na místo konání oslavy. Ještě předtím jí ale rodiče položí, po krátké modlitbě, na hlavu šátek, který by měla střežit jako oko v hlavě a nikomu nedovolit na něj sáhnout. Co se týče svatebních hostů, v Kalmycké republice by neměli zapomenout přinést vodku a dostatek dárků. Ne však na obřad, nýbrž do nevěstina domu.

Zdroj informací:

Rbth.com: Bring vodka to your bride’s house...and other wedding traditions in Russia

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články