Ženy v ruských věznicích: „Dobrovolné“ přesčasy, žádná hygiena i nelidské mučení

Ženy v ruských věznicích: „Dobrovolné“ přesčasy, žádná hygiena i nelidské mučení
Zdroj: Unsplash

Ruský vězeňský systém patří mezi nejtvrdší na světě. Krutý však není jen k mužům, ale také k ženám. Ty se musí často vypořádat s nelidskými podmínkami. Co se děje za zdmi nápravných zařízení a trestaneckých kolonií?

Kamil Šivák
Kamil Šivák 13. 05. 2022 14:00

Dle aktuálních statistik ruské Federální vězeňské služby je v ruských věznicích 38 893 žen, z toho 28 434 si odpykává tresty v trestaneckých koloniích, nemocnicích a zařízeních pro prevenci a léčbu. Zbytek je ve vyšetřovací vazbě. V koloniích se nachází třináct dětských domovů, v nichž žije celkem 338 dětí.

Poslali je domů zemřít

Podle webu Ridl.io si v roce 2016 podalo žádost o předčasné propuštění v souvislosti s vážným onemocněním přes 3 000 žen. Vyhověno bylo zhruba jen polovině. Šlo o velmi akutní případy, kdy byl zdravotní stav vězenkyně natolik špatný, že vlastně byla poslána domů zemřít. Některé ale to ”štěstí” rozloučit se s blízkými neměly.

Organizace pro lidská práva Zona Prava uvedla, že zcela běžnou praxí je protahování žádostí o propuštění. Kupříkladu jedna pětapadesátiletá žena ve čtvrtém stádiu rakoviny zemřela těsně před soudním jednáním. Stihla však ještě svému právnímu zástupci sdělit, že jí byl odmítnut i převoz do speciálního lékařského zařízení, kde by jí mohli alespoň trochu ulevit. A její případ není ojedinělý. Ve vězeňských nemocnicích je totiž přístup personálu více než liknavý.

Žádná odpovědnost

Před čtyřmi roky bylo započato první trestní řízení proti zdravotnickému personálu. Po stanovení diagnózy onkologem totiž nebyla vězenkyně odeslána ke specialistovi, ale léčena pouze na příznaky nemoci, což nezabránilo jejímu šíření. Vše ale nakonec končí zametené pod koberec. Nikdo za nic nenese odpovědnost.

Nucené práce pro členku Pussy Riot

Pobyt v trestanecké kolonii v Mordovii si vyzkoušela na vlastní kůži i Naděžda Tolokonnikovová, členka skupiny Pussy Riot. V šicí dílně pracovala až 17 hodin denně, bez nároku na volno. Navíc musela čelit neustálým výhrůžkám ze strany vězeňské správy.

 

Zobrazit příspěvek na Instagramu

 

Příspěvek sdílel uživatel @bbycannibal

V oficiálním vyjádření stálo, že pracovat přesčas je zcela dobrovolné. To však není tak docela pravda. Pokud by to vězenkyně odmítla podepsat, ztrácí nárok na podmínečné propuštění. Nemluvě už o tom, že by to za ni musely odpracovat ostatní ženy, což by vyvolalo velké konflikty.

Mučení v ruských věznicích

Výjimkou v ruských ženských věznicích a táborech není ani mučení. Jistá Olga Minaková byla dlouhých čtyřicet dní připoutána na lůžko v trestanecké kolonii Jekatěrinburg. Poté byla umístěna na samotku, kde se nemohla ani umýt. Vězení bez teplé vody a základních hygienických potřeb ji mělo zlomit.

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články