Slavná tiktokerka se omylem nadýchala halucinogenní rostliny: Upadla do spánkové paralýzy

Rostlinný halucinogen skopolamin: Únosci s jeho pomocí paralyzují své oběti
Zdroj: Pixabay

Když se tiktokerka Raffaela Weyman vydala na večírek a po cestě si přivoněla k opravdu krásným květinám, netušila, jak moc riskuje. Vdechla totiž skopolamin, halucinogenní látku, která má hodně špatnou pověst.

Kamil Šivák
Kamil Šivák 21. 04. 2023 11:00

Kdo by odolal velké žluté květině? Jenomže to ještě nevěděla, že jde o andělskou trumpetu, nebo též ďáblův dech. Prudce jedovatá brugmansie má velmi silné halucinogenní účinky, obsahuje totiž rostlinný alkaloid skopolamin. Stačilo si jen přivonět...

Spánková paralýza

Raffaela Weyman však nic z toho nevěděla. A tak začala, spolu s kamarádkou, vdechovat omamnou vůni. Jakmile dorazily na večírek, cítily se divně. Jako by je někdo zdrogoval. Raději se omluvily a odešly. Chtěly zkusit zajít na další párty. Tam to ale bylo ještě horší. Začaly se cítit nevyrovnaně a měly problém se socializací. Rozhodly se raději vrátit domů a vyspat se z toho.

Jestliže si Weyman myslela, že se z toho jenom vyspí, byla na velkém omylu. Poprvé v životě zažila skutečně děsivou spánkovou paralýzu. V halucinacích viděla, jak do jejího pokoje vstupuje muž v černém a píchá ji jehlou, po které nemůže mluvit, křičet ani se hýbat. Dokázala jen ležet a tiše sténat. Naštěstí se její tělo s účinky halucinogenu do rána vypořádalo.

Pro Raffaelu Weyman a její kamarádku to nakonec dopadlo dobře. Přivonění si k nebezpečné květině nahrávala na video, které pak umístila na TikTok, čímž si zajistila nemalou popularitu. Pro své kamarády a fanoušky pak měla, po vystřízlivění, jen tento vzkaz: „Nikdy se nedotýkejte rostlin, které neznáte. I kdybyste byli jejích sebevětší milovníci. Nejdříve se poraďte s Googlem."

Děsivá historie skopolaminu

Poprvé byl izolován v roce 1880 německým vědcem Albertem Ladenburgerem. Skopolamin, coby sérum pravdy, používal šílený nacistický lékař Josef Mengele. Během studené války ho zase při výsleších využívali jak Sovětský svaz, tak i Amerika.

Látku dodnes používají únosci. Z obětí to udělá nemyslící a poslušné lidi, s nimiž jde velmi snadno manipulovat. Andělskou trubku či ďáblův dech lze na oběť aplikovat i tak, že se jí do obličeje foukne prášek anebo se přimíchá do nápoje. Lidé jsou pak zcela bezmocní a vydáni na milost a nemilost svým věznitelům.

Český rozhlas píše, že skopolamin je rozšířený mezi gangy v Latinské Americe. Dorazil také do Evropy a třeba ve Španělsku nemocnice hlásí rostoucí počet případů sexuálního zneužití žen za pomoci skopolaminu.

Zdroje informací:

Wikipedia.org: Scopolamine

Allthatsinteresting.com: TikToker Accidentally Smells Beautiful Flower Containing Scopolamine - The World Scariest Drug

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články