Tajemný Kloboučník: Lidem se má zjevovat po požití ayahuascy, věští prý nemoci a smrt

Tajemný Kloboučník: Lidem se má zjevovat po požití ayahuascy, věští prý nemoci a smrt
Zdroj: Pixabay
Nápoj ayahuasca se v Amazonii těší veliké úctě. Je považován za posvátný.
Nejčastěji se vyrábí z liány Banisteriopsis caapi či Chakruny.
Pití tohoto nápoje se nedoporučuje, je silně halucinogenní.
Někdo po jeho požití vidí různé tvary, jiný zase hady. Někdy dochází k sebepoznání, jindy k setkání se zlými duchy. + 1 fotka+ 2 fotky

Může psychoaktivní nápoj vyvolat trvalé halucinace? Nebo snad umožňuje vidět něco, co ostatním zůstává skryto? Příběh o Kloboučníkovi, který se zjevuje po vypití ayahuascy, je možná až příliš rozšířený na to, aby šlo jen o nějakou lokální městskou legendu...

Kamil Šivák
Kamil Šivák 22. 02. 2023 16:00

Doposud není jasné, kdo vlastně je onen Kloboučník. Má klobouk se širokou krempou a dlouhý plášť. Stojí vždy ve stínu a zjevuje se v časných ranních hodinách. Kdo ho spatří, musí se prý smířit s tím, že ho od tohoto okamžiku budou provázet neštěstí, smůla, problémy se zdravím a mnohdy také smrt.

Kloboučník jako noční můra

Nabízí se vysvětlení, že Kloboučník může být noční můrou, která se takzvaně předává z generace na generaci. Lidé si o něm vyprávějí, a tím straší děti nebo slabší jedince, kteří pak na něho intenzivně myslí, což se pak odrazí v jejich snech.

Muže v širokém klobouku "viděl" i Tim Brown, který později založil blog The Hat Man Project. Tehdy mu bylo pouhých 14 let. Schoulil se co nejvíce pod peřinu, ale stále prý vnímal, že tato osoba stojí u prahu dveří do jeho pokoje. Byl ochromený hrůzou a ztěžka dýchal. Tyto příznaky jsou u mnoha lidí stejné. Pokud má člověk slabší srdce, někdy bohužel bývají i smrtelné.

Děsivého muže s kloboukem má potkávat i hráč amerického fotbalu Aaron Rodgers. Vidí ho prý vždy z dálky. Je zahalen temnotou a v ruce drží mrtvého králíka nebo nůž. Jeho spoluhráči se o něho začínají bát, jelikož prý nechce být sám ani v šatně. Údajně se pak začne zhasínat jedno světlo za druhým, což značí příchod Kloboučníka. V jeho případě ale za to může experimentování s ayahuascou. Vymýšlí si, nebo mluví pravdu?

Co je vlastně ayahuasca?

Ayahuasca je nápoj připravovaný z liány Banisteriopsis caapi. Běžně se do něj přidávají také rostliny obsahující dimethyltryptamin, který je též nazýván jako molekula Boha. Tento halucinogenní koktejl je specializací amazonských šamanů. Jeho účinky trvají hodiny, někdy i dny. Záleží na tom, jak dlouhý je rituál, jenž je s jeho užíváním spojený.

Lidé, kteří ayahuascu zakusili, tvrdí, že prožívali živé a neobvyklé vize. A to i ve spánku. A někteří z nich prý také viděli již zmíněného Kloboučníka. Není jasné, proč vidí zrovna jeho, ale shodli se na tom, že společným jmenovatelem je ayahuasca. Ta může spustit něco, co máme pohřbeno hluboko ve svém nitru...

Rizika spojená s ayahuascou

Ayahuasca má svou světlou i stinnou stránku. Před jejím požitím bychom se měli seznámit se všemi riziky. Český rozhlas informoval o vědkyni Malin Vedøy Uthaug, která zkoumala účinky nápoje v Kolumbii a zjistila, že pomáhá snižovat depresi a úzkost. Lidé se mohou podívat na svou těžkou životní situaci z jiného, a mnohdy lepšího úhlu. Nápoj má také příznivě působit na zmírnění posttraumatického stresového syndromu. Jenomže, jak se říká, není vše zlato, co se třpytí.

Na pozoru by se měli mít lidé s psychotickými onemocněními a srdečními problémy. Ayahuasca totiž může nebezpečně zrychlit tep. Škodlivá je i pro těhotné ženy. A pak je tady také riziko "špatného tripu". Pokud si člověk koupí nápoj na internetu a požije ho bez ceremoniálu a přítomnosti šamana, což je dle vědkyně velmi důležité, vystavuje se nebezpečí velmi zlého zážitku. Takový experiment může skončit opravdu špatně.

Zdroje informací:

Historicmysteries.com: The Ayahuasca Hauntings: Who Is The Hat Man?

Wisconsinnews.today: Rodgers Won't Stop Talking About "The Hat Man" Since His Ayahuasca Trip

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články