Přízrak Slenderman: Šílenství, které začalo obyčejnou fotkou a skončilo brutální vraždou

Záhadný Slenderman: Kdo je přízrak, který prý nutí k násilí?
Zdroj: Wikimedia Commons/LuxAmber, CC BY-SA 4.0

Slenderman je populární internetová legenda, která se začala šířit v roce 2009. Zprvu šlo jen o neškodnou fotku, na tu se však nabalila děsivá povídačka. Později došlo k brutální vraždě ve jménu Slendermana a ten začal žít vlastním životem...

Kamil Šivák
Kamil Šivák 26. 10. 2022 16:00

Jak je ale možné, aby jedna fiktivní postava dokázala vyvolat tolik násilí? A proč se vůbec toto “stvoření” stalo tak populárním?

Původ Slendermana

Ač je notně děsivý, zrodil se na zcela nevinném místě. Vzešel ze soutěže ve Photoshopu, která se konala 10. června 2009. Výzvu vymyslel zábavní web Something Awful. Lidé měli vyfotit nějaké obyčejné místo a šikovně do něho přidat realistickou postavu ducha, ghúla či nějaké další příšery.

 

Zobrazit příspěvek na Instagramu

 

Příspěvek sdílený Eric Knudsen (@victor.surge)

Eric Knudsen, alias Victor Surge, se rozhodl poslat upravený snímek se záhadným stvořením zvaným Slenderman. A to spustilo doslova virální šílenství. Vysoká postava s nevýrazným obličejem byla velmi sugestivní. Jak Knudsen později uvedl, inspiroval se díly mistrů hororů a místním folklórem. Z toho pak vytvořil přízrak, kterého se bál především on sám.

Slenderman se stává populárním

Po pouhých deseti dnech od zveřejnění fotografií s vytáhlým přízrakem se na YouTube objevily záběry jakéhosi “Operátora", který měl pronásledovat jednoho studenta. Nápadně se podobal Slendermanovi. Vše se odehrávalo v rámci projektu Marble Hornets, který si získal velkou fanouškovskou základnu.

O něco později se na internetu objevila další videa. Dokonce vzniklo i několik počítačových her. Slenderman v nich byl vždy v bílém obleku a s chapadly na zádech. A co vůbec dělal? Údajně lákal děti do lesů, a tam je vyzýval k zabíjení. Jen tak se mu mohly odvděčit. Jeho motivy ale zůstávaly nejasné. Šlo o klasický příklad creepypasty. Někdo vložil něco na web, druhý to zkopíroval, a pak už se čekalo jen na řetězovou reakci.

Vražda ve jménu Slendermana

Někteří lidé bohužel vzali povídačky o Slendermanovi doslova. Na konci května roku 2014 ubodaly dvě dvanáctileté dívky svou kamarádku. Vytáhly ji do lesa nedaleko předměstí Milwaukee ve Wisconsinu, kde jí zasadily devatenáct bodných ran. Naštěstí se jejích oběť dokázala doplazit na silnici, odkud jí náhodně projíždějící cyklista zavolal pomoc.

Před soudem se obě dívky hájily tím, že se chtěly jen zavděčit svému idolu a dokázat ostatním, že skutečně existuje. Jelikož však nešlo o jediný případ násilí spojený s tímto přízrakem, bylo jasné, že se blíží jeho pomyslný pád z piedestalu popularity. Rodiče totiž začali mnohem víc sledovat své děti a zajímat se o to, co dělají na internetu.  Otázkou však zůstává, zda lze Slendermana ze všeho vinit, nebo je v hlavní roli lidská povaha...

Zdroje informací: 

Wikipedia.org: Slenderman 

Allthatsinteresting.com: How Slender Man Went From A Spooky Internet Legend To A Real-Life Horror Story

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Související články

Další články