Zkáza Ameriky: Exploze lodi Grandcamp prý byla mohutnější než peklo v Hirošimě

Katastrofa v Texasu: Jedna z největších explozí v dějinách si vyžádala 581 životů
Zdroj: Wikimedia Commons, Public domain

Jedna z nejhorších amerických katastrof se odehrála v Texasu v roce 1947. Exploze francouzské lodě Grandcamp si vyžádala 581 mrtvých a tisíce zraněných. Lehké otřesy pociťovali také obyvatelé Louisiany, která je vzdálená přibližně 400 kilometrů od výbuchu.

Kamil Šivák
Kamil Šivák 20. 05. 2023 11:00

Dne 16. dubna roku 1947 bylo v Texas City na loď Grandcamp naloženo obrovské množství dusičnanu amonného. Ten měl Evropě pomoci vzpamatovat se z následků druhé světové války a nastartovat ekonomiku. Jenomže se tak nikdy nestalo. Plavidlo nestačilo ani vyplout. S největší pravděpodobností způsobilo výbuch vážné zanedbání bezpečnostních pravidel při výrobě v Nebrasce a Iowě.

Osudná chyba

Dusičnan amonný se tehdy míchal, kupříkladu, s hlínou, parafínem a vazelínou, což mělo zabránit jeho navlhnutí. Pak byla směs zabalena do papírových pytlů a naskladněna do vagónů. A právě v tomto okamžiku došlo k osudné chybě. Obaly byly příliš slabé, takže se roztrhly. Během přepravy bylo navíc zboží vystaveno vysokým teplotám, což spustilo chemickou reakci.

Než se pytle naložily na loď, byly volně položeny v docích. Námořníci u nich zvesela kouřili. Po osmé hodině ranní se v přístavu objevil kouř a oheň. Spouštěčem měl být nedopalek cigarety, nebo úmyslné jednání. Tragické události na sebe nenechaly dlouho čekat. Následovala řetězová reakce. A aby toho nebylo málo, začala explodovat i munice, kterou loď také převážela.

Jedna z nějvětších katastrof v dějinách USA

Nyní již víme, že náklad na lodi byl nebezpečný prakticky od chvíle, kdy opustil bránu továrny. Co ale bylo přesnou příčinou exploze? Za spouštěč největšího nejaderného výbuchu v historii USA byla označena stlačená pára. K explozi došlo okamžitě a podle svědků byla zkáza ještě větší, než výbuch atomové bomby svržené na Hirošimu. Během mrknutí oka zemřely stovky lidí a tisíce jich byly zraněny. Na místě se vytvořila malá vlna tsunami, jenž nemilosrdně spláchla přihlížející osoby. Následně vyletěly do povětří i ropné rafinérie postavené v přístavu. Rozpoutalo se doslova peklo.

Katastrofa zasáhla i obyvatele města Galveston, které je od Texas City vzdálené 16 km. Tlaková vlna srážela lidi na ulicích, v Houstonu (60 km) rozbíjela okna a v Louisianě (400 km) způsobila lehké otřesy. Do vzduchu bylo vymrštěno více než 6000 tun kovových střepů. Některé z nich se měly pohybovat nadzvukovou rychlostí. Dvoutunová kotva Grandcapu byla nalezena tři kilometry od přístavu. Další pětitunová kotva se proletěla osm set metrů. A o pár hodin později explodovala loď High Flyer naložena několika tunami ledku. Rozsah katastrofy byl ohromující.

Tragická bilance exploze v Texasu

Oficiální počet obětí se vyšplhal na číslo 581, další desítky osob se nepodařilo identifikovat. V přístavu pobývali i nelegální imigranti, námořníci a cestovatelé, ale o těch nikdo neměl přehled. Došlo také k destrukci nábřeží. Se zemí bylo srovnáno až 500 domů. Počet zraněných přesáhl pět tisíc. Škody byly také na automobilech a vlacích. Ztráty dosáhly stovek milionů dolarů.

Padající hořící trosky způsobily požáry. Oblaka černého, hustého dýmu se na mnoho dní usadila v okolních městech, čímž ohrožovala zdraví obyvatel. Vše mělo navíc dohru u soudu. Hromadná žaloba se odvolávala na pochybení státu. Ten pak musel vyplatit více než 1500 reparací.

Zdroje informací:

Wikipedia.org: Texas City Disaster

Ciekawostkihistoryczne.pl: Katastrofa w Texas City

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články