Podivné zemětřesení: Ze země sršely blesky a lidé mizeli v obrovských trhlinách

Podivné zemětřesení: Ze země sršely blesky a lidé mizeli v obrovských trhlinách
Zdroj: Wikimedia Commons, Public domain

Zemětřesení patří mezi nejničivější přírodní katastrofy. Někdy je však navíc doprovázeno velmi podivnými jevy. Třeba jako v roce 1811 v americkém městečku New Madrid. Tehdy dosáhlo až 8,8 stupňů Richterovy stupnice. Řadí se mezi nejdelší a nejbizarnější zemětřesení v dějinách Spojených států amerických.

Kamil Šivák
Kamil Šivák 03. 03. 2022 14:00

Otřesy v New Madridu nezpůsobily jen škody na majetku, ale vytvořily také trhliny v zemi. Jejich délka dosahovala až osmi kilometrů, čímž bylo ztíženo jakékoli cestování z postižené oblasti. Mnoho lidí v těchto trhlinách přišlo o život. Má se za to, že většina pohřešovaných lidí skončila právě v nich. Přesné číslo obětí není známé, oblast naštěstí nebyla hustě osídlena.

Jak zemětřesení přetvořilo přírodu

Zemětřesení v New Madridu je důkazem toho, že přírodní katastrofy nemusí být jen ničivé, ale dokáží stvořit i něco hezkého a užitečného. Kvůli otřesům například na povrch vyvěrala voda a písek. Díky tomu vznikl nejdelší "sand boil" (svým tvarem připomíná sopku) na světě o délce 2,4 kilometru. Lidé pak tento neobvyklý útvar začali nazývat pláž.

To ale nebyl jediný bizarní jev. Otřesy vytvořily i drobné kuličky dehtu, které svou velikostí připomínaly golfové míčky. Vznikly z ropy, jež ztuhla pod povrchem země. Posun litosférických desek zase dal vzniknout dvěma jezerům Tennessee’s Reelfoot Lake a Big Lake. Řeka Mississippi dokonce na několik hodin změnila směr proudu a tekla na sever. Během toho podemlela břehy, vyvrátila stromy a vytvořila dočasné vodopády.

Tiché dunění v New Madridu

Zvláštní jevy se však odehrávaly také ve vzduchu. Lidé tvrdili, že slyšeli tiché a hluboké dunění hromu, někdo slyšel výbuchy a jiní zase zpozorovali blesky, které místo z nebe vystřelovaly z půdy. Tomuto jevu se říká luminescence a zřejmě je způsoben srážkou různých hornin, které následně generují elektrické výboje. Tyto podivné úkazy bylo možné pozorovat v letech 1965 a 1967 také v Japonsku.

Obloha v New Madridu navíc náhle zčernala a vzduch vyplnila hustá a páchnoucí mlha. Nebylo vidět na krok, a to ani s lucernou v ruce. Za nelibé aroma mohla zřejmě horká voda a síra tryskající ze země.

Vyděšená zvířata a první dáma

Zemětřesení mělo samozřejmě vliv i na zvířata. Kupříkladu kapitán jednoho parníku na řece Mississippi uvedl, že jeho pes jej odmítal opustit. Dokonce s ním spal v kajutě, což bylo neobvyklé, neboť za normálních okolností pobýval na palubě. Nervózní byli také koně. Uprostřed silnice zase přistávala hejna ptáků. A ze země vylézali hadi. Otřesy pocítila v Bílém domě i tehdejší první dáma Dolley Madison. Vlna se nevyhnula ani Bostonu. Kvůli zemětřesení se zde rozezněly kostelní zvony.

Zdroje informací: 

Wikipedia.org: 1811-1812 New Madrid eartquakes 

Historydaily.org: Weird Things Happened During The New Madrid Earthquake Of 1811 

Andrea Verešová zažila obtěžování i šikanu kvůli vzhledu: V Paříži mi chtěli operativně prodloužit nohy

Andrea Verešová zažila obtěžování i šikanu kvůli vzhledu: V Paříži mi chtěli operativně prodloužit nohy

Související články

Další články