Zkáza ostrova Krakatoa: Tlaková vlna nejničivější a nejhlasitější exploze v dějinách oběhla celou planetu

Zkáza ostrova Krakatoa: Tlaková vlna nejničivější a nejhlasitější exploze v dějinách oběhla celou planetu
Zdroj: Wikimedia Commons/Tyco99, CC BY-SA 4.0
Přes sto tun vážící blok korálů, který byl vyvržen na pevninu vlnou tsunami.Dobová litografie exploze sopky Krakatoa.Je to paradoxní, ale erupce sopky Krakatoa poskytla nový prostor k životu velmi ohroženému nosorožci jávskému.Vulkanická aktivita sopky Krakatoa v roce 2008. + 3 fotky+ 4 fotky

Byla to děsivá, a zároveň krásná podívaná. Výbuch sopky Krakatoa byl prý tak hlasitý, že šel zaznamenat prakticky na celém světě. Vulkán je ale nebezpečný dodnes. Na svém kontě má obří tsunami i stovky mrtvých.

Kamil Šivák
Kamil Šivák 01. 09. 2021 14:00

Krakatoa je aktivní sopka nacházející se v Sundském průlivu, mezi indonéskými ostrovy Jávou a Sumatrou. Vznikla sebezničením stejnojmenného ostrova při erupci v roce 1883. Zkázu doprovázelo obří tsunami a počet obětí se vyšplhal až na číslo 36 000.

Před výbuchem sopky Krakatoa

Poslední aktivita vulkánu byla zaznamenána v roce 1681. Dalších dvě stě let se nic nedělo. Všichni považovali sopku Krakatoa za vyhaslou. Nasvědčoval tomu i fakt, že sopka zarostla bujnou vegetací. S nejvyšším bodem přes osm set metrů sloužila jako spolehlivý orientační bod. Pak ale přišlo zemětřesení, po němž následovala katastrofa biblických rozměrů.

První erupci zaznamenala v roce 1883 německá loď Elizabeth. Severní kráter Perboewatan začal chrlit 6 km vysoký mrak popela, který byl vidět až ve sto šedesát kilometrů vzdálené Jakartě. Koncem května si ale sopka dala další pauzu. K životu se znovu probrala až v následujícím měsíci. Skutečný problém nastal 26. srpna ve třináct hodin odpoledne...

Nejničivější sopečná erupce historie

Dne 26. srpna 1883 došlo ve 13:00 k takzvané pliniovské erupci, což je nejničivější typ sopečné exploze. O hodinu později následoval další výbuch. Sopečný mrak vystoupal až do výšky 27 kilometrů a v okruhu 160 kilometrů nastala úplná tma. Mezi osmnáctou a devatenáctou hodinou večer zasáhlo břeh Sumatry a Jávy tsunami.

To ale ještě nebyl zdaleka konec. Následující den došlo k dalším mohutným výbuchům. Nechybělo ani tsunami, jenž tentokrát dosáhlo výšky až 46 metrů. V 10:02 sopka vygenerovala nejničivější a nejhlasitější explozi v dějinách. Byla slyšet v Západní Austrálii a poblíž Indického oceánu. Tam byl výbuch mylně zaměněn za výstřel z dělostřelecké lodi. Tlaková vlna třetí exploze oběhla několikrát celou Zemi a byla slyšet do vzdálenosti 160 kilometrů. Úroveň hluku se odhaduje na 180 decibelů, co je o poznání víc než má startující letadlo (120). Práh bolestivosti je stanoven na 130 decibelů...

Krakatoa zabíjí dodnes

Se sopkou Krakatoa není radno si zahrávat ani v současnosti. V roce 2018 došlo k sesuvu sopečného kuželu. Do moře se zhroutil během dvou minut, což vyvolalo další vlnu tsunami. Ta se prohnala Sundským průlivem a zanechala za sebou 437 mrtvých a přes 14 000 zraněných. Jde o zatím největší ničivou vlnu 21. století.

Minulý rok dala sopka o sobě vědět menšími výbuchy a sedmi zemětřeseními. Nebezpečí představuje ale i nadále. Čím déle je relativně neaktivní, tím horší jsou její exploze. V okruhu 100 kilometrů navíc žije okolo 5,8 milionu lidí. Vulkán je proto nepřetržitě monitorován až čtyřmi vědeckými stanicemi.

Zdroje informací: 

Wikipedia.org: 1883 eruption of Krakatoa 

History.com: Krakatoa Explodes

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Související články

Další články