Tajemství brány do pekla: Opravdu se na Havaji snaží umučené duše vydrápat zpátky?

Tajemství brány do pekla: Opravdu se na Havaji snaží umučené duše vydrápat zpátky?
Zdroj: Unsplash

Nachází se Havaji vstup do podsvětí? Laszlo Kestay pořídil v roce 1996 zcela unikátní fotografii, která vypadala jako z natáčení nějakého hollywoodského filmu o pekle. Vědci sice tvrdí, že šlo o přirozený přírodní jev, ale co když se pletou?

Kamil Šivák
Kamil Šivák 11. 10. 2021 14:00

Odborníci tomu říkají skylight. Je to vlastně otvor, jakýsi světlík, který se vytvoří na povrchu krusty, pod níž teče rozžhavená láva. Díky obrovskému žáru připomínají okraje tohoto světlíku pokroucené duše lidí, kteří jako by se snažili dostat ven ze samotného pekla.

Peklo v průběhu časů

Ve starověku nebylo pro lidi peklo jen něčím abstraktním, ale skutečně existujícím místem. Vstupy do jeho nitra šlo nalézt v jeskyních, kaňonech, jámách a přirozeně i v sopkách. Dle legend jsme mohli skrze tyto portály do pekla vstoupit, anebo jimi z něho utéct. Třeba jako řecký hrdina Herkules, který do podsvětí sestoupil, a rovněž i prchl skrze tentýž otvor. Jiní ale takové štěstí neměli.

 

View this post on Instagram

 

Příspěvek sdílený Kyle Hill (@sci_phile)

Ostatně i biblický popis pekla silně připomíná sopku. Najdeme tam oheň, kouř, popel i síru. Ohnivé jezero zase v pohodě obstará tekoucí láva. Není divu, že právě sopky byly v minulosti nejvíce spojovány s místem věčného zatracení.

Pláž Kamokuna

Laszlo Kestay, který v současnosti zastává místo ředitele Centra pro vědu a astrogeologii, nevyfotil na havajské pláži Kamokuna skutečný otvor do pekla, ale takzvaný skylight, neboli světlík, jak již bylo uvedeno výše. Jde o kousek zhrouceného stropu lávové trubice (krusty), pod nimž můžeme sledovat tekoucí lávu. Někdy se určitý úsek, bez zásahu člověka, ztenčí a zhroutí dovnitř.

Když po čase přestane láva v trubici téct, okolí otvoru se ochladí a ztvrdne. Díky tomu vznikne pohled jako do Hádova podsvětí. Některé trubice jsou dostatečné velké na to, aby jimi projel obrovský náklaďák, do jiných by se sotva vešel golfový míček. Každá z nich ale bezesporu patří mezi to nejzajímavější, co nám může příroda ukázat.

Kde jsou umučené duše?

Ale co ty neobvyklé tvary připomínající umučené duše? Jde jen o souhru světlíku a trubice. Láva v jednu chvíli vybublala nad okraj otvoru, a když došlo k ochlazení a klesání, zanechala po sobě podivné obrysy připomínající svíjející se těla nebožáků. Tak zní oficiální verze odborníků. Pro jistotu se ale před světlíkem nerouhejte. Jeden nikdy neví...

Zdroje informací:

Historydaily.org: The ‘portal to hell’ in Hawaii

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Související články

Další články