Jana (30): Rozhodnutí držet Suchý únor mělo hodně nečekanou dohru. Přesto jsem dnes šťastnější než dřív

Příběhy o lásce: Rozhodnutí držet Suchý únor mělo hodně nečekanou dohru. Přesto jsem dnes šťastnější než dřív
Zdroj: Freepik

Jana a její přítel Jirka holdovali alkoholu. Když se Jana před dvěma lety rozhodla, že už toho bylo dost a zkusí držet Suchý únor, stalo se něco nečekaného. Jirka její postoj nepřijal, jejich vztah se otřásl v základech a nakonec skončil rozchodem.

Jana Jánská
Jana Jánská 11. 02. 2024 19:00

S Jirkou jsem se seznámila v osmadvaceti. Byla to láska na první pohled a zdálo se, že máme i dost společných zájmů. Oba jsme rádi lezli po horách, jezdili na vodu, chodili na koncerty a vášeň jsme měli i pro dobré jídlo a pití. Vychutnávali jsme si večery u vína a pomáhalo nám to spláchnout každodenní stres. Postupem času jsme se ale „odstresovávali“ každý večer a to mi začalo vadit.

Měla jsem problémy se žaludkem i nadváhou

Cítila jsem se hůř a hůř. A přidaly se i zdravotní problémy. Trpěl nejen žaludek, ale přibírala jsem na váze a obličej jsem měla nafouknutý jako balón. Když jsem jednou ráno stála před zrcadlem, řekla jsem si: „A dost, musím se sebou něco udělat.“

Začala jsem alkohol omezovat. Asi týden na to mi navrhla kamarádka Zuzana, abych s ní držela Suchý únor. „Ani nevíš, jak ráda, Zuzi. Jdeme do toho,“ zajásala jsem. Konečně změna. Pustily jsme se do výzvy a já se těšila, že se vrátím do formy.

Po pár dnech abstinování jsem cítila změnu

Místo vína jsem začala popíjet čaj a už po pár dnech abstinování jsem cítila, že se mi pomalu vrací energie. Co mě ale zarazilo, byl Jirkův postoj. „Dej si se mnou skleničku, Jani, bez tebe to není ono,“ lákal mě každý večer. Místo aby respektoval mé rozhodnutí nebo se ke mně přidal, začal mě přesvědčovat, že alkohol není takový problém, jak si myslím.

Snažila jsem se mu to vysvětlit. Marně. Pokoušela jsem se ho přesvědčit, že potřebujeme změnu, ale nechtěl nic slyšet. Naše hádky a neshody se stupňovaly. „Nemáme si co říct, půjdeme každý svojí cestou,“ oznámil mi jednoho dne a mně se dost ulevilo. „Ani já s tebou nechci být. Naše priority jsou úplně jinde.“

Přítel moji abstinenci neustál a rozešli jsme se

Koncem února jsme náš vztah ukončili. Rozchod byl těžký, plný emocí, ale zároveň osvobozující. Abstinování se mi natolik zalíbilo, že jsem v něm pokračovala i dál.

Začala jsem cvičit, zdravě jíst a postupně jsem zhubla přebytečná kila. Žaludek už mě netrápí, stejně tak je mi vděčná pleť a o játrech ani nemluvím. Životní změna mě sice stála partnera, ale nelituju toho.

Další příběhy ze života →

Text byl zpracován na základě skutečného příběhu, fotografie je jen ilustrační. Máte podobnou zkušenost? Svěřte se nám se svým příběhem, napište na redakce@lifee.cz.

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články