Hubnete? Pak jídlo pijte, vzkazují vědci

smoothie
Zdroj: pixabay.com

Mixování jídla není jen pro mimina. Ve skutečnosti je to bravurní nápad pro všechny, kteří touží shodit nějaké to kilo. Podle nové studie se po rozmixovaném jídle budete cítit nasycení déle, než kdybyste jedli potraviny samostatně.

Jana Jánská
Jana Jánská 06. 03. 2017 12:48

Řízek s bramborami a kyselými okurkami po zásahu kuchyňským robotem nebude chutnat dobře, to dá rozum. Pokud se však rozhodujete mezi bramborami a kaší nebo třeba ovocnou mísou a smoothie, tekutá varianta může přijít vhod.

Jak být déle nasycení

Na tento objev narazil Robin Spiller, vedoucí biomedicínského výzkumu na Nottingham Digestive Diseases Centre v Anglii, spolu se svým týmem. Účastníci se podle závěrů studie cítili nasycení o hodinu déle, pokud spořádali polévku nebo smoothie.

„Zatímco ostatní věci jsou rovnocenné, pokud vezmete jídlo a rozmixujete ho, pravděpodobně zůstanete nasycení déle,“ řekl serveru The Atlantic.

V této souvislosti poukázal na to, jak tělo určuje, zdali už má dost, nebo snese ještě porci navíc. V podstatě se řídí velikostí žaludku. Je ale rozdíl, zdali ho naplníte vodou, nebo nutričně bohatým jídlem.

„Vypijete-li několik sklenic vody, cítíte se plní, ovšem jen 10 minut. Dáte-li si však stejné množství polévky, budete nasycení několik hodin,“ dodal Spiller.

Bez uspokojení z jídla

Aby toho nebylo málo, upozornil Spiller na další zvláštnost: ačkoliv se cítíte najedení déle, rozmixovanou stravu sníte/strávíte rychleji.  A pocit uspokojení z jídla se tak nemusí dostavit.

Se špetkou vůle se však budete moct těšit ještě z jednoho benefitu mixované stravy. Obsažená vláknina se rozpadne na menší části, díky čemuž se zvýší její probiotický efekt. Blahodárně tak působí na přirozenou bakteriální mikroflóru ve střevě.

Zdroj: Hello Giggles

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Související články

Další články