Ideální jídlo, když poleví zima? Vsaďte na kari - je zdravé a udělá dobře vašemu tělu

Vegetariánské curry si můžete připravit i doma.
Zdroj: Pixabay
Každá asijská země má své specifické kari.Thajské curry musíte ochutnat.Vegetariánské curry si můžete připravit i doma.Asijská kuchyně je bohatá na chutě a vůně+ 1 fotka+ 2 fotky

Všichni jsme se celou zimu cpali jak nevázaní, knedlíky a omáčky byly na denním pořádku a my jsme teď zjistili, že nedopneme kalhoty. Co s tím? Nespoléhejte na drastické diety a raději se začněte stravovat lépe. Ideální je vyzkoušet kari, nejenže je zdravé, pikantní a lahodné, ale dokonce vás i zahřeje.

Petra Járková
Petra Járková 26. 02. 2019 10:00

Indická strava je známá především díky velkému množství koření, rýže a rozmanitosti chutí i barev, což ji dělá jedinečnou. Ze zdravotního i hubnoucího hlediska má také mnoho přínosů pro naše tělo. A to díky nízkému obsahu tuku, vysokému množství zeleniny, ovoce a dietního masa.

A jak si takové domácí lahodné kari připravit?

Suroviny:

1 lžíce oleje

4 lžíce červené kari pasty

500 ml kokosového mléka

6 lžic rybí omáčky

4–5 lžic palmového (či třtinového) cukru

400 g vykostěných kuřecích stehen

4 šalotky

200 g hlívy ústřičné

zelené fazole, lusky či okra

svazek thajské bazalky

koriandr

Postup:

Ve woku rozpalte lžíci oleje, na něm zprudka osmažte kari pastu. Zalijte 100 ml kokosového mléka a nechte redukovat, až se tuk začne oddělovat od tekutiny a pasta se začne mírně připalovat. Přidejte trochu kokosového mléka a proces opakujte. Klidně i vícekrát, dostanete tak z čerstvých aromatických surovin nejvíce chutí i vůní. Omáčka se propojí a bude hustá. Nakonec dolijte zbytek kokosového mléka a svařte.

Postupně přidávejte po lžících rybí omáčku a cukr, až dosáhnete požadované chuti. Vykostěná kuřecí stehna, která jste nakrájeli na nudličky, šalotku a hlívu natrhanou po vláknech vložte do kari omáčky a vařte doměkka. Dochuťte. Zelené fazole či jinou zeleninu opečte na oleji, osolte a podávejte s kari a jasmínovou rýží. Posypte čerstvými bylinkami.

Co nesmí chybět v pravém kari?

Kurkuma

Aromatická bylina, z níž se využívá drobný, asi 1 cm silný oddenek, jenž má výraznou žlutooranžovou barvu, která obarví nejen vaše jídlo.

Thajské chilli

Malé červené nebo zelené papričky možná znáte z vietnamských bister. Podávají se nasekané k polévkám Pho a v thajské kuchyni se využívají při přípravě téměř všech ostrých jídel.

Zázvor

Zázvor je v naší kuchyni oblíbenou surovinou. Pochází však z Asie a jeho dužnina obsahuje až 640 chemických látek, které prospívají našemu zdraví.

Galangal

Kořen podobný zázvoru s výrazně jinou specifickou chutí. Známé thajské polévky Tom Yum a Tom Kha se bez něj neobejdou.

Feferonky

Existuje spousta typů červených podlouhlých papriček větší velikosti, které se velmi hojně používají po celém světě. Jsou méně pálivé až nepálivé a v sušené podobě se používají na přípravu kari past.

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články