Jak péct bez váhy: Zvládnete to jen s hrnečkem, lžičkou a lžící

23. února 2019
pixabay.com
pixabay.com

Všechny ingredience máte připravené, rodina se těší na koláč a vy najednou zjistíte, že vám váha vypověděla službu nebo si vzpomenete, že vám jí kamarádka naposledy zapomněla vrátit. Moučníku se ale kvůli tomu vzdávat nemusíte. Péct se totiž dá snadno i bez váhy.

I když je váha, ať už mechanická nebo digitální, běžnou součástí vybavení každé kuchyně, čas od času může nastat situace, kdy ji zkrátka nemáme k dispozici. Ať už proto, že jsme třeba na chatě nebo nám váha přestala fungovat kvůli vybitým bateriím. To ale rozhodně neznamená, že si budete muset dát odpolední kávu bez voňavé bábovky či nadýchaného koláče.

Jednou z možností by bylo použít hrníčkovou kuchařku. Těžko ji ale budeme někde shánět na poslední chvíli. Většina z nás navíc nejradši peče podle osvědčených rodinných receptů. Věděli jste, že na jejich zvládnutí vám úplně postačí běžné kuchyňské vybavení, jako je hrneček, polévková lžíce a čajová lžička? A my vám teď poradíme, jak je pro odměřování ingrediencí použít.

Jak rychle odměřovat bez váhy

Kávová lžička

Do zarovnané lžičky se vejde:

4 g hrubé mouky, 4 g hladké mouky, 3 g krupice, 7 g solamylu, 6 g cukru krupice, 3 g cukru moučky, 8 g soli, 9 g máku, 5 g sádla, másla nebo tuku, 10 g majonézy nebo tvarohu, 5 g oleje, 4 g vody, 5 g mléka, 18 g medu, 3 g mleté kávy nebo 15 g marmelády

Do vrchovaté lžičky se vejde:

7 g hrubé mouky, 8 g hladké mouky, 7 g krupice, 11 g solamylu, 10 g cukru krupice, 8 g cukru moučky, 9 g soli nebo 15 g sádla, másla či tuku

Polévková lžíce

Do zarovnané lžíce se vejde:

11 g hrubé mouky, 10 g hladké mouky, 10 g krupice, 5 g ovesných vloček, 20 g rýže, 15 g solamylu, 12 g cukru krupice, 12 g cukru moučky, 20 g soli, 17 g máku, 15 g sádla, másla nebo tuku, 20 g majonézy nebo tvarohu, 11 g oleje, 17 g vody, 18 g mléka, 36 g medu, 6 g mleté kávy nebo 35 g marmelády

Do vrchovaté lžíce se vejde:

20 g hrubé mouky, 25 g hladké mouky, 22 g krupice, 10 g ovesných vloček, 30 g rýže, 30 g solamylu, 25 g cukru krupice, 25 g cukru moučky, 30 g majonézy nebo tvarohu, 30 g soli nebo 30 g sádla, másla či tuku

Klasický hrnek o obsahu 250 ml

Do něj se vejde 245 g vody, 250 g mléka, 230 g oleje, 170 g hrubé mouky, 135 g hladké mouky, 170 g krupice, 100 g ovesných vloček, 250 g rýže, 145 g máku, 250 g sádla, másla nebo tuku nebo 380 g marmelády

Převody jednotek objemu

1 naběračka = 1 dl  10 cl  100 ml

1 sklenka = 2 dl  20 cl  200 ml

1 větší hrnek = 3 dl  30 cl  300 ml

Poznámka:
Veškeré uváděné váhy platí pro běžnou lžičku a lžíci a jsou proto přibližné a orientační. Váha sypkých potravin navíc závisí například na jejich vlhkosti.