Léčivý černý bez: Roste všude kolem nás a vy s ním můžete vykouzlit v kuchyni zázraky

Tato léčivá dřevina má na našem území dlouhou tradici a roste doslova na každém kroku. Sazenice bezu se dávaly nevěstám při svatbě, aby si je mohly vysadit a léčit tak neduhy svého muže.
Zdroj: istock
Tato léčivá dřevina má na našem území dlouhou tradici a roste doslova na každém kroku. Sazenice bezu se dávaly nevěstám při svatbě, aby si je mohly vysadit a léčit tak neduhy svého muže.Smažené květy bezu si můžete udělat jak na slaný, tak i sladký způsob.

Co budete potřebovat? 

Na těsto pro slaný způsob budete potřebovat 1/4 litru mléka, 2 vejce, špetku soli, cca 120 g hladké mouky (nebo i celozrnné špaldové) a slunečnicový olej. Musí vám vzniknout těsto podobné konzistenci toho, které děláte na palačinky. 
Jak na to? 

Květenství vezmete za stopku a namočíte jej do těsta. Když jsou květy pořádně obalené, za stopku je vytáhneme a položíme do rozehřáté pánve s olejem. Zatímco se smaží po jedné straně, ostříháte nůžkami stopku i ostatní výčnělky z květenství. Až se vám bude zdát, že je kosmatice z jedné strany dostatečně opečená, obrátíte ji. Na talíři s papírovým ubrouskem pak z hotové kosmatice necháte skapat tuk. Dejte si k ní bramborovou kaši nebo pouze s pikantní omáčkou.Na přípravu vynikající a zdravé limonády budete potřebovat:

Plné hrsti zářivě žlutobílých a svěže vonících bezových květů čerstvě nasbíraných,
med a cukr,
2 citrony,
2 litry vody.

Do velké sklenice volně naskládejte téměř po okraj bezové květy, přidejte kolečka citronu a zalijte převařeným nálevem z vody, cukru a medu. Nakonec přidejte jednu lžíci vinného octa a uzavřete fólií. Nechejte na slunečném místě kvasit po dobu 10 dní, poté přeceďte do čistých lahví. Přesuňte do sklepa (nebo na chladné temné místo) na další dva týdny.Tohle už dělávaly naše babičky. Kde jinde by se objevilo krásné přísloví: "Před heřmánkem smekni, před bezinkou klekni." Krom už zmíněných léčivých účinků je bez vhodný pro detoxikaci organismu. Na čaj vám budou stačit dvě lžičky usušených květů. Zalijte vroucí vodou a deset minut nechte louhovat.+ 1 fotka+ 2 fotky

Tato léčivá dřevina má na našem území dlouhou tradici a roste doslova na každém kroku. Sazenice bezu se dříve dávaly nevěstám při svatbě, aby si je mohly vysadit a léčit tak neduhy svého muže. Bez tak rostl na každém druhém dvorku.

Petra Járková
Petra Járková 06. 07. 2019 12:00

Ideální čas sběru

Období června a začátek července je ideální pro sběr květů. Černý bez roste hojně i ve městech a u silnic, vy si ho však radši natrhejte někde, kde nejezdí tolik aut. Na sběr vyrazte s košíkem, aby se bez nezapařil.

Černý bez jako lék

Květy obsahují vitamin C, silice i flavonoidy, které oceníte v chřipkovém období. Černý bez je ideální při boji s nachlazením, tlumí kašel, horečku a zklidňuje průběh astmatu.

Odvar ze sušených květů je močopudný, rozpouští hleny a podporuje pocení. Jeho užívání i ve vyšších dávkách je zcela neškodné i pro malé děti. Skvěle se hodí také do inhalačních směsí při rýmě a zánětu průdušek.

Chlazený neslazený čaj z květů je výtečným lékem i při zažívacích potížích, plynatosti, nevolnosti a pomalém trávení či nedostatečné činnosti žlučníku.

Obklady z listů černého bezu dokáží pomáhat při revmatismu a bolesti kloubů. Plody jsou naopak známy pro své schopnosti tišit bolest nervového původu a při zánětech.

Roste všude

Černý bez má dvě nesporné výhody – jednak z něj kromě květů a plodů využijete i listy, ale hlavně u nás v Česku roste jako keř či strom prakticky všude. I pokud jste měšťáci, nemusíte se vydávat až někam na "daleký východ", abyste si mohli natrhat alespoň hrst zářivě žlutobílých a svěže vonících bezových květenství.

NA RECEPTY Z ČERNÉHO BEZU SE PODÍVEJTE V GALERII:

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Související články

Další články