Nechce se vám v létě vařit složitá jídla? Vyzkoušejte tyto rychlé recepty za pár korun

Zelenina je základem každé lehké kuchyně.
Zdroj: Pixabay.com
Zelenina je základem každé lehké kuchyně.Polévka je skvělou volbou i v letních dnech.Kvalitní těstoviny jsou základem každé spíže.Filet z ryby k létu patří, i když právě nejste u moře.+ 1 fotka+ 2 fotky

Stát celé odpoledne u sporáku ve třicetistupňovém horku se chce jen málokomu. Proto radši věnujte čas rodině a vyrazte na výlet. S našimi recepty se u plotny zdržíte jen pár minut a skvělé lehké jídlo bude na stole.

Pavel Dvořák
Pavel Dvořák 01. 08. 2018 14:33

Základem rychlého vaření je vybavená spíž a kvalitní suroviny. Zaměřte se zejména na kvalitní rýži a těstoviny. 

A stejně jako by měla být vybavena vaše suchá spíž, kde by kromě těstovin měly vždy být luštěniny, sterilovaná kukuřice, fazole, hrách a loupaná rajčata, tak by měla být vybavená i lednička a mrazák.

V letních měsících je starost o to menší, že jistě dostáváte spoustu ovoce a zeleniny ze zahrádek nebo si vše můžete v bio kvalitě nakoupit na farmářském trhu.

Pojďte si s námi uvařit pár snadných, chutných a lehkých receptů, které nezatíží vaši peněženku a nezaberou vám moc času. Dejte prostě kuchyni o prázdninách sbohem!

Bramborovo-celerová polévka

Suroviny:

* 500 g brambor * 450 g řapíkatého celeru * 2 lžíce másla * 1 cibule * 2 stroužky česneku * 1 l zeleninového nebo drůbežího vývaru * sůl a mletý bílý pepř * 1/2 lžičky drceného kmínu * hrst zelené petrželky * 200 ml smetany * 4 plátky slaniny * špetka muškátového oříšku

Postup:

1. Brambory oloupeme, omyjeme a nakrájíme na kostky. Z celeru oloupeme tuhá vlákna a nakrájíme ho na kousky. V kastrole zpěníme na másle pokrájenou cibulku a česnek.

2. Vsypeme zeleninu, posypeme kmínem, krátce osmahneme a zalijeme vývarem. Osolíme, opepříme a vaříme do změknutí.

3. Stáhneme z ohně, přidáme petrželku a vše rozmixujeme dohladka a přecedíme přes jemné síto. Přidáme smetanu, prohřejeme a dochutíme solí a pepřem. Podáváme s plátkem slaniny a poprášené muškátovým oříškem.

Špenátovo-bramborová tortilla

Suroviny:

* 4 velké pšeničné tortilly * 100 g anglické slaniny * 2 lžíce olivového oleje * 4 stroužky česneku * 1 cibule * 400 g listů špenátu, nejlépe čerstvého * sůl a mletý pepř * 600 g brambor uvařených ve slupce * 4 lžíce smetany

Postup:

1. V pánvi rozehřejeme olej, opečeme na něm plátky slaniny a vyjmeme z pánve. Přidáme na tenké plátky nakrájený česnek, jemně pokrájenou cibulku a na mírnějším ohni chvíli opékáme.

2Když jsou česnek i cibule vláčné, vlijeme smetanu a chvíli povaříme do mírného zhoustnutí. Přidáme opláchnuté a okapané listy špenátu, osolíme, opepříme a krátce prohřejeme, jen aby špenát trochu zavadl, a stáhneme z ohně. Brambory nakrájíme na plátky a promícháme se špenátem.

3. Placky rozložíme na pečicí plech. Na tortillové placky rozdělíme opečené plátky slaniny, překryjeme směsí brambor a špenátu, zapečeme pod rozpáleným grilem a podáváme.

Rybí filety s brambory a zeleninou

Suroviny:

* 800 g oloupaných brambor * 200 g žampionů * 1 hlavička česneku * 3 lžíce olivového oleje * mletý kmín * 600 g filetů bělomasé ryby (i mražené) * šťáva z 1/2 citronu * sůl a mletý pepř * 2 lžíce čerstvých usekaných bylinek * 1 menší červená paprika * 1 jarní cibulka * 1 malá mladá cuketa * 1 smetana na šlehání * 3 vejce * pažitka a čerstvý kopr k podávání

Postup:

1. Předehřejeme si troubu na 220-250 stupňů. Brambory nakrájíme na silnější plátky, asi 1 cm silné, a poklademe jimi plech potřený trochou oleje. Mezi brambory rozložíme stroužky česneku, přidáme plátky žampionů, lehce poprášíme mletým kmínem, pokapeme lžící oleje. Pečeme asi 20-25 minut.

2. Mezitím si očistíme a nakrájíme na drobné kostičky papriku, cuketu a cibulku. Smetanu promícháme s vejci, solí a pepřem. Bylinky omyjeme a usekáme. Rybí filety omyjeme, osušíme a podle potřeby nakrájíme na porce nebo je překrojíme na menší kusy. Mražené filety necháme povolit. Ryby osolíme a opepříme a zakapeme citronovou šťávou.

3. Brambory na plechu obrátíme, přidáme ochucené porce ryby, posypeme bylinkami, zeleninou, zakapeme zbylým olejem a pečeme, dokud ryba není hotová. Nakonec vše lehce osolíme a přelijeme smetanovou směsí a necháme zapéct. Podáváme posypané usekanou pažitkou a čerstvým koprem.

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články