Nenechte si rýmou zkazit předvánoční čas: Jak si s ní poradit raz dva?

Bylinkové směsi jsou jasnou přírodní volbou
Zdroj: Shutterstock
Zvyšte přísun vitaminu C.Česnek je účinným pomocníkem při boji s nachlazením.Inhalace je osvědčený způsob uvolnění nosu.Po vzoru našich babiček vyzkoušejte vývar.+ 3 fotky+ 4 fotky

Odborníci vám sice mohou tvrdit, že léčba rýmy neexistuje a bez ohledu na vaši snahu trvá vždy týden nebo sedm dní. Tentokrát ale učeným hlavám nevěřte: existuje řada způsobů, jak si od nepříjemných projevů rýmy ulevit, zmírnit její průběh nebo zabránit dalším komplikacím.

Barbara Lorenzová
Barbara Lorenzová 05. 12. 2018 11:57

Rýma a nachlazení se sice objevují častěji v chladných měsících, ve skutečnosti s ním ale nijak zvlášť nesouvisí. Je pravda, že chlad a vlhko mohou člověka oslabit, takže je k infekci více náchylný. V zimě také trávíme více času v uzavřených místnostech a virus tak má příhodnější podmínky pro své šíření.

Pijte hodně tekutin

Vynechte ale kávu, silný černý čaj a další nápoje s kofeinem. Dobrá hydratace organismus chrání před vstupem další infekce a pomáhá mu vyrovnat se s tou stávající. Kofeinové nápoje však nehydratují, ale organismus naopak odvodňují. To samé platí i pro alkohol.

Dejte si horký vývar

Šálek horkého kuřecího vývaru je posilující a stoupající pára krásně uvolní i betonově ucpaný nos. Je to sice rada z dob našich prababiček, ale pokud máte chvilku času, věnujte ho přípravě kvalitního domácího vývaru a posilte jím sebe nebo své nejbližší.

Vsaďte na bylinkovou směs proti rýmě 

Ideální je zakoupená směs bylin přímo proti rýmě - nálev by pak měl být horký (horká pára uvolňuje nos a dutiny) a podávaný s citronem a  medem. Pokud neholdujete bylinkám a vyžadujete černý čaj, nedělejte si ho příliš silný, protože to neprospívá hydrataci organismu.

Zavřete se v koupelně

Jestli dělá horká pára vašemu ucpanému nosu dobře, nemusíte si vařit neustále nové čaje a vývary. Když zavřete dveře dostatečně malé koupelny a pustíte horkou sprchu, vytvoříte si výbornou atmosféru, která udělá dobře vašemu nosu i bolavým dutinám.

Očesnekujte si život

Česnek možná funguje proti upírům, zcela jistě ale funguje proti virům a bakteriím. Pár stroužků česneku navíc také přidá chuť beztvaré hmotě, ve kterou se díky ucpanému nosu proměnilo jídlo na vašem talíři.

S nosními kapkami zacházejte opatrně

Nosní kapky obsahující takzvané dekongestanty (látky snižující otok nosní sliznice a zlepšující průchodnost nosu) vám mohou na chvíli ulevit od nepříjemných příznaků. Pokud je však budete užívat déle než tři až pět dní, mohou paradoxně pocit ucpaného nosu ještě zhoršovat.

Vypláchněte si nos solným roztokem

Solný roztok si můžeme snadno vyrobit i doma, ale pohodlnější je zakoupit si v lékárně například nosní sprej s obsahem mořské soli. Nejenže pomůže snížit otok nosní sliznice, ale odstraní i část nečistot a mikroorganismů, které se na nosní sliznici uchytily. Solné roztoky ve spreji nebo pro výplach nosu můžeme užívat dlouhodobě bez obav z  nežádoucích účinků.

Dejte si megadávku vitaminu C

I  když ne všichni odborníci věří, že vitamin C může mít na průběh rýmy vůbec nějaký účinek, zvýšený přísun čerstvého ovoce a zeleniny vám určitě neuškodí. Pokud chcete mít dostatek vitaminů zaručený, můžete se výjimečně spolehnout i na vitaminové přípravky z lékárny.

Namažte si nos

Rýma, výtok z nosu a kapesník dráždí naši pokožku, takže je kolem nosu červená a rozbolavělá. Mažte si nos pravidelně léčivou mastí, například s obsahem heřmánku nebo mentolu.

Přispěte si, když to jde

Rýma a ucpaný nos jsou velmi nepříjemné hlavně v noci, kdy brání volnému dýchání a mnohdy i spánku. Nedostatek spánku však prokazatelně oslabuje náš imunitní systém, proto pokud to jde, snažte se odpočívat i  ve dne.

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články