Obědy pro školáky zdarma: ANO, nebo ne?

Vláda, zdá se, má kapsy plné zlata.
Zdroj: windham cooperative kindergarten
Dotace by se týkala jen žáků do prvního stupně základní školy.Stejnou výhodu by získaly i děti z bohatých rodin.Mnohým dětem školní obědy nechutnají.Od druhého stupně by se už hladovět smělo.+ 2 fotky+ 3 fotky

Poslanci navrhují, aby děti v mateřských školách a na prvním stupni základních škol dostávaly obědy zdarma. Vyčleněné peníze by ale chyběly jinde.

Barbara Lorenzová
Barbara Lorenzová 20. 12. 2018 08:54

Příspěvek na obědy by totiž nedostávaly jen děti ze sociálně slabších rodin, ale i ty, které každé ráno vozí jejich rodiče do školy autem. Tedy střední a vyšší střední třída, která by, nadneseně řečeno, „uživila své dítě sama“.

Peníze, které by byly investovány do jídla, jež si lidé z těchto rodin dovolit mohou, by chyběly jinde. Plánuje se totiž příspěvek ve výši pět až šest miliard ročně. To by se zajisté odrazilo v jiném odvětví, kde by byly peníze potřeba více. Stejně jako tomu je nyní se zlevněným jízdným.




Zajisté není chybné přispívat na obědy dětem, jejichž rodiny jsou v tíživé finanční situaci, ale zároveň je poněkud nemorální přispívat stejným dílem i těm, kteří to „nepotřebují“. Je zde program, který je dotovaný Evropskou unií. Podle premiéra Andreje Babiše je ale nejednotný a není dostupný všem institucím. Řešením ale není zaplacení jídla každému, nýbrž snaha či pokus o úpravu systému stávajícího.


Navrhovaná dotace se navíc má týkat pouze žactva do prvního stupně základní školy. Podle premiéra je tedy zřejmě v pořádku od šesté třídy hladovět. Vláda by s obědy zadarmo měla koketovat trochu déle a lépe promyslet, jak zařídit, aby přes školní jídelnu nelétaly vařené mrkve vzduchem. Mnohým školákům totiž jídlo ze školy nechutná a stejně na něj nechodí. Ty létající mrkve bychom ale platili my ze své kapsy.


Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články