Domácí burger na grilu: Jak vybrat maso a proč ho neotáčet vícekrát než jednou

3. července 2019
Instagram
Instagram

Grilovačky jsou v plném proudu, proto je čas obohatit jídelní repertoár, aby vám všechny ty steaky na grilu nelezly krkem. Proložte je tedy kvalitním hamburgerem. Kombinace křupavé housky, šťavnatého masa, zeleniny a lahodné omáčky je prostě božská, burgery navíc můžete připravovat v nejrůznějších variantách.

Hamburger, který si koncem devatenáctého století přivezl německý emigrant do Spojených států, měl k tomu dnešnímu na míle daleko. Údajně obsahoval pouze tepelně upravený plátek mletého masa, který byl vložený mezi dvěma krajíci chleba.

Dnes si však můžete doma připravit dokonalé burgery, za které se nebude stydět ani luxusní restaurace, stačí se jen řídit několika jednoduchými radami.

Maso vybírejte pečlivě

Základem burgeru je hovězí maso. Mělo by být spíše tučnější, tak okolo 20 % tuku, ideální je přední hovězí. Nekupujte mleté maso, o kterém nevíte, co v něm je, raději si ho nechte namlít, nebo to udělejte sami doma. Kvalita masa je pro burger naprosto zásadní, projeví se nejen v chuti, ale i při přípravě.

Vždy vsázejte na čerstvost

Nepoužívejte rozmrazované nebo dlouho uskladňované maso. Kromě toho, že nebude burger dobrý, může se stát, že vám vůbec nebude držet pohromadě, že se bude vysušovat, že z něj jednoduše bude podrážka.

Mletí je slušný kumšt

Měkká, vyzrálá masa určená speciálně pro burgery stačí mlít jednou na hrubším mlýnku, čerstvé maso je většinou třeba mlít dvakrát, ideálně jednou na hrubším a jednou na jemnějším mlýnku. Cílem mletí ale není udělat z masa paštiku, takže s mletím opatrně, maso by mělo mít hrubší strukturu.

Příprava placek

Maso na burger předem neochucujte. Vytvarujte z masa placku o něco větší, než je hamburgerová houska, a jenom ji jemně posolte a opepřete těsně před položením na gril.

Grilování burgerů

Masovou placku položte na gril, mírně ji přitlačte a nechte do poloviny propéct bez otáčení. V polovině grilování maso otočte. Nikdy burger neotáčejte více než jednou, můžete ho zbytečně poškodit, a navíc dáte zbytečný šok šťávám uvnitř masa. Doba grilování se liší podle typu a zralosti masa a stáří zvířete. Po grilování nechte maso chvíli na talíři odpočinout, aby do sebe vtáhlo zpět šťávy, které se grilováním uvolnily.

Jak vybrat housky

Na burgery používejte spíše hutnější housky z máslového těsta. Lépe vsáknou šťávy, jsou chutnější a méně se rozpadají. Před podáváním každou housku na grilu krátce ogrilujte na vnitřních stranách.

Plnění burgerů

Co do burgeru dáte, je naprosto na vás a vašich chutích. Cílem je, aby byly při každém kousnutí všechny chutě cítit a nepřebíjely se navzájem. Při vrstvení by maso mělo vždy přijít dolů. Pokud by houska nesnesla vstřebávání šťávy a rozpadala se, pak dejte pod maso třeba list salátu, aby se vám nerozmočila. Pořadí vrstev potom volte tak, aby vám při jídle po sobě vrstvy neklouzaly a burger se nerozjížděl v rukách.

RECEPTY NA LAHODNÉ HAMBURGERY NALEZNETE V NAŠÍ GALERII: