TestováníSoutěže

Recepty: Podzimní zdravé polévky, které zahřejí na těle i duchu

Recepty: Podzimní zdravé polévky, které zahřejí na těle i duchu
Zdroj: archiv
Přidat na Seznam.cz Přidejte si magazín Lifee.cz na hlavní stránku Seznam.cz

Pokud je nějaké roční období vhodné pro konzumaci nejrůznějších polévek, je to právě podzim. Není nad to si po návratu z propršeného dne sednout nad talíř voňavé, teplé a lahodné polévky. Nejen, že vám dozajista zlepší náladu, ale navíc uděláte něco i pro své zdraví. Polévky jsou totiž často chudé na kalorie, ale bohaté na vitamíny a minerály.

Redaktor 22. října 2020

Už naše babičky věděly, že polévka je grunt, proto se bez ní neobešlo žádné sváteční jídlo. V období podzimu pak byly za starých dob na stole polévky denně. Šlo totiž o zdravou, levnou a chutnou alternativu, která zahřála a z jednoho hrnce se najedla spousta lidí. Pojďme si připomenout recepty na ty nejlepší podzimní polévky, kterými můžete zpestřit jídelníček v následujících týdnech.

Toprecepty.cz
Suroviny:

500 g čočky

3-4 litry vody/vývaru

5 středně velkých mrkví

3 středně velké cibule

3 velké stroužky česneku

5 lžic čerstvě nastrouhaného křenu

hrst majoránky

himalájská růžová sůl podle chuti

Postup:

Čočku den předem namočíme, abychom ji pak měli uvařenou během chvilky. Nasekáme cibuli na jemno a na másle ji necháme zesklovatět. Mezitím na hrubém struhadle nastrouháme mrkev. K zesklovatělé cibuli prolisujeme stroužky česneku a necháme ho chvilku provonět. Následně přidáme nastrouhanou mrkev a čočku. Vše řádně zamícháme a několik minut restujeme, dokud mrkev aspoň trochu nezměkne. Zalijeme vroucí vodou či vývarem, přidáme majoránku, sůl a vaříme pod pokličkou do měkka přibližně 20-25 minut. Když máme už téměř hotovo, přidáme čerstvý nastrouhaný křen.

Podzimní dýňová polévka

Toprecepty.cz
Suroviny:

1 dýně Hokaido

1-2 l vody

2 – 3 kostky bujónu

3 lísky bobkového listu

3 kuličky nového koření

0,5 lžičky drceného hřebíčku

0,5 lžičky skořice

2 lžičky kari

špetka pepře

Postup:

Z dýně odstraníme semínka a nakrájíme na menší kostky. Přendáme do většího hrnce a zalejeme vodou, přidáme bujón, bobkový list, nové koření a hřebíček. Vaříme dokud není dýně opravdu hodně měkká (cca 20 – 30 min), poté vylovíme koření, rozmixujeme. Do rozmixované polévky přidáme zbývající koření – skořici, kari, pepř – řídíme se vlastní chutí. Nakonec můžeme polévku zjemnit smetanou/zakysanou smetanou/jogurtem.

Podzimní květáková polévka

Toprecepty.cz
Suroviny:

1/2 většího květáku

2 větší mrkve

2 větší brambory

2 cibule

konzerva sterilovaného hrášku

konzerva kukuřice

8 kuliček nového koření

2 bobkové listy

vegeta

máslo

krupice

Postup:

Do většího hrnce, dáme rozpustit 2 PL másla, a vložíme na jemno nakrájenou cibuli. Necháme lehce zesklovatět. Nastrouháme na kolečka mrkve a přidáme do hrnce společně s kořením. Na drobné kousky nakrájený květák a brambory vložíme také do hrnce a zalijeme vývarem. Povaříme do měkka a následně přidáme hrášek, kukuřici a lehce vmícháme dvě PL dětské krupičky

Další skvělé polévky a jiné recepty najdete na webu Toprecepty.cz

Přidat na Seznam.cz Přidejte si magazín Lifee.cz na hlavní stránku Seznam.cz

Další články