Recepty: Podzimní zdravé polévky, které zahřejí na těle i duchu

Chutný, snadný na přípravu, pažitkou posypaný a slaninou ozdobený… Hráškový krém po právu patří k nejoblíbenějším polévkám a není třeba dodávat proč!
Zdroj: archiv

Pokud je nějaké roční období vhodné pro konzumaci nejrůznějších polévek, je to právě podzim. Není nad to si po návratu z propršeného dne sednout nad talíř voňavé, teplé a lahodné polévky. Nejen, že vám dozajista zlepší náladu, ale navíc uděláte něco i pro své zdraví. Polévky jsou totiž často chudé na kalorie, ale bohaté na vitamíny a minerály.

Redaktor
Redaktor 22. 10. 2020 07:59

Už naše babičky věděly, že polévka je grunt, proto se bez ní neobešlo žádné sváteční jídlo. V období podzimu pak byly za starých dob na stole polévky denně. Šlo totiž o zdravou, levnou a chutnou alternativu, která zahřála a z jednoho hrnce se najedla spousta lidí. Pojďme si připomenout recepty na ty nejlepší podzimní polévky, kterými můžete zpestřit jídelníček v následujících týdnech.

Toprecepty.cz

Suroviny:

500 g čočky

3-4 litry vody/vývaru

5 středně velkých mrkví

3 středně velké cibule

3 velké stroužky česneku

5 lžic čerstvě nastrouhaného křenu

hrst majoránky

himalájská růžová sůl podle chuti

Postup:

Čočku den předem namočíme, abychom ji pak měli uvařenou během chvilky. Nasekáme cibuli na jemno a na másle ji necháme zesklovatět. Mezitím na hrubém struhadle nastrouháme mrkev. K zesklovatělé cibuli prolisujeme stroužky česneku a necháme ho chvilku provonět. Následně přidáme nastrouhanou mrkev a čočku. Vše řádně zamícháme a několik minut restujeme, dokud mrkev aspoň trochu nezměkne. Zalijeme vroucí vodou či vývarem, přidáme majoránku, sůl a vaříme pod pokličkou do měkka přibližně 20-25 minut. Když máme už téměř hotovo, přidáme čerstvý nastrouhaný křen.

Podzimní dýňová polévka

Toprecepty.cz

Suroviny:

1 dýně Hokaido

1-2 l vody

2 - 3 kostky bujónu

3 lísky bobkového listu

3 kuličky nového koření

0,5 lžičky drceného hřebíčku

0,5 lžičky skořice

2 lžičky kari

špetka pepře

Postup:

Z dýně odstraníme semínka a nakrájíme na menší kostky. Přendáme do většího hrnce a zalejeme vodou, přidáme bujón, bobkový list, nové koření a hřebíček. Vaříme dokud není dýně opravdu hodně měkká (cca 20 - 30 min), poté vylovíme koření, rozmixujeme. Do rozmixované polévky přidáme zbývající koření - skořici, kari, pepř - řídíme se vlastní chutí. Nakonec můžeme polévku zjemnit smetanou/zakysanou smetanou/jogurtem.

Podzimní květáková polévka

Toprecepty.cz

Suroviny:

1/2 většího květáku

2 větší mrkve

2 větší brambory

2 cibule

konzerva sterilovaného hrášku

konzerva kukuřice

8 kuliček nového koření

2 bobkové listy

vegeta

máslo

krupice

Postup:

Do většího hrnce, dáme rozpustit 2 PL másla, a vložíme na jemno nakrájenou cibuli. Necháme lehce zesklovatět. Nastrouháme na kolečka mrkve a přidáme do hrnce společně s kořením. Na drobné kousky nakrájený květák a brambory vložíme také do hrnce a zalijeme vývarem. Povaříme do měkka a následně přidáme hrášek, kukuřici a lehce vmícháme dvě PL dětské krupičky

Další skvělé polévky a jiné recepty najdete na webu Toprecepty.cz

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Související články

Další články