Říká se, že jídlo ohřáté z mikrovlnky by se nemělo jíst. Věděli jste ale proč?

Používáte k ohřívání jídel mikrovlnku?
Zdroj: Pixabay
Používáte k ohřívání jídel mikrovlnku?Dávejte pozor na to, v čem a co v mikrovlnné troubě ohříváteExistuje spousta studií, které prokazují škodlivost ohřívání v mikrovlnceNádoby vhodné pro ohřev by měly být takto i označené+ 1 fotka+ 2 fotky

Již mnoho let kolem sebe slyšíme zvěsti, že ohřívat jídlo v mikrovlnné troubě není zdravé. Nikdo nám ale pořádně nevysvětlil proč. Možná proto tuto skutečnost většina lidí ignoruje a tento přístroj stále používá.

Redaktor
Redaktor 22. 08. 2018 10:07

Mikrovlnky fungují tak, že rozkmitají molekuly vody ve velmi vysokých frekvencích. Ty se mění na páru, kterou se jídlo ohřívá.

Možná je to pohodlné a rychlé, je třeba si ale uvědomit, že tento proces mění chemickou strukturu jídla.

Třeba vás napadlo, že to vlastně funguje na stejném principu jako ohřev na páře a ten je přece velmi zdravý. V čem je tedy rozdíl? V tom, že mikrovlnné záření na rozdíl od ostatních běžných typů ohřevu deformuje molekuly potravin.

Tento problém se vyskytuje i v lékařství. Například je známo, že na ohřátí krve při transfuzi se používá právě mikrovlnný ohřev. Mikrovlnné záření přitom poškozuje jednotlivé složky krve. 

Vyvstává stále více informací o tom, že mikrovlnné záření zbavuje jídlo těch nejzákladnějších živin. 

Škodlivými účinky mikrovlnného záření na živiny se před několika lety zabývala například studie, která byla zveřejněna v časopise The Journal of the Science of Food and Agriculture.

Zkoumala vliv záření na brokolici a výsledky prokázaly, že brokolice tímto ohřevem ztratila 97 % antioxidantů. Když vědci zkoumali brokolici připravenou na páře, zjistili, že ztratila jen 11 % antioxidantů.

Jiná australská studie zase zjistila, že mikrovlnné záření způsobuje vyšší stupeň rozkladu bílkovin než běžný ohřev. Tato studie zkoumající vliv mikrovlnného záření na česnek zjistila, že už minuta tohoto záření dokáže úplně zničit hlavní aktivní složku česneku.

Mikrovlnky ničí i látky posilující imunitní systém, které se nacházejí v mateřském mléce. Jsou to živiny, které dítěti pomáhají bojovat s nemocemi a jsou nezbytné pro jeho zdraví a vývoj.

Jedna z japonských studií například zjistila, že ohřívání mateřského mléka způsobilo pokles lyzozomové aktivity a protilátek a napomohlo rozmnožení patogenních bakterií. Už šestiminutový ohřev zcela zničil 40 % vitamínu B12 v mléce a připravil ho tak o výživovou hodnotu.

Už po roce 2000 se začaly studie o nebezpečí mikrovlnek množit. Jedna z nejstarších skandinávských studií zveřejnila, že přípravou chřestu v mikrovlnce zelenina přichází o velké množství vitamínů.

Když už ale ohřev v mikrovlnce přece jen používáme, měli bychom dbát na to, v čem jídlo ohříváme. 

FDA doporučuje, aby všechny plastové nádoby, které jsou podle výrobců vhodné a bezpečné na takovýto ohřev, byly označeny. Nicméně i přes označení existují důvody domnívat se, že jejich používání bychom se měli vyhnout.

V časopise Toxicology Letters je napsáno, že několik plastových výrobků obsahuje různé druhy chemických látek, které narušují funkci hormonů. Teplo způsobuje, že chemikálie se z plastu uvolňují do jídla, které pak konzumujete.

Podle Rady pro ochranu přírodních zdrojů pojem bezpečný ohřev v tomto kontextu znamená, že množství chemikálií, které se do jídla při ohřevu z plastu dostane, je mnohem nižší, než je zdraví škodlivé.

Pokud se i přes tyto informace nedokážete s mikrovlnkou rozloučit, pak alespoň pečlivě vybírejte, v čem potraviny ohříváte.

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Související články

Další články