Andrea (55): Po rozvodu jsem zůstala sama. Nikdo nechápe, že mi to tak vyhovuje

Andrea (55): Po rozvodu jsem zůstala sama. Nikdo nechápe, že mi to tak vyhovuje
Zdroj: Freepik

Paní Andrea je rozvedená už deset let. Bylo pro ni těžké začít znovu. Okolí jí říkalo, že nemůže zůstat sama. Marně se snažila najít nového muže. Jednoho dne jí však došlo, že ze samoty může těžit. Zaplatila si jazykový kurz, chodí na jógu a je paní svého času. To nikdo z jejího okolí nedokáže pochopit.

Šárka Žižková
Šárka Žižková 06. 01. 2023 13:00

Po rozvodu jsem byla přesvědčená o tom, že určitě nechci zůstat sama. Dnes vím, že to chci přesně takhle. Být sama, na nikoho se nevázat a užívat si svobodný život. Jen škoda, že to nikdo z mého okolí nechápe.

Po rozvodu jsem se bála samoty

S bývalým manželem Štefanem (58) jsme si poslední roky v manželství dělali jen samé naschvály. On se věnoval především svým koníčkům. Já ho pořád peskovala za to, že není doma. Spojovala nás jenom naše dcera Lenka (25). To kvůli ní jsem chtěla udržet rodinu pohromadě. Když si ale našel milenku, bylo jasno.

Rozvod nebyl procházkou růžovým sadem. Naše vzájemné naschvály pokračovaly. Tahanice o majetek, pomluvy a výčitky... Bylo to vážně velmi těžké. Tehdy se za mě postavila jak blízká rodina a přátelé, tak i kolegyně z práce. „Někoho si najdi, aby ten hlupák věděl, o co přišel," radili mi všichni. A já si také myslela, že nový vztah je to, co potřebuji.

Zprvu jsem se snažila usilovně s někým seznámit. Srdce bylo bolavé a ta samota mě ubíjela. Během několika let jsem sice okusila pár krátkých vztahů, ale žádný z nich nevydržel. Nejhorší bylo to věčné dotírání ze strany mého okolí. Každý lamentoval, že přece nemůžu zůstat sama. A já si řekla, proč bych vlastně nemohla...

Samota je možnost něco dělat

Uvědomila jsem si, že mám najednou spoustu volného času. Takového, který mohu využít jen pro sebe. Lenka se odstěhovala a já měla volný prostor. Začala jsem se vzdělávat. Zaplatila jsem si kurz francouzštiny. To by mi bývalý manžel nikdy nedovolil. Přihlásila jsem se na lekce jógy. Velmi rychle se ukázalo, že být sama je vlastně výhoda.

Nikomu se nemusím zpovídat nebo obhajovat to, čemu se věnuji. Díky novým zálibám jsem si našla pár dobrých přátel. Staří mě utiskovali těmi otravnými otázkami a měli pocit, že když jsem sama, jsem méněcenná. Novým přátelům jsem nic vysvětlovat nemusela. Horší to bylo s dcerou. Ta byla velmi smutná z toho, že její rozvedená máma nikoho nemá.

Až dnes, po deseti letech samoty, mě snad chápe. Vidí, že jsem spokojená. Že konečně dělám to, co mě baví a naplňuje. Každý si totiž samotu představuje jinak. A já nejsem ta, co sedí doma a brečí nad zničeným manželstvím. Jsem ta, co vykročila do neznáma a je šťastná.

Jsem šťastná i bez chlapa

Už šestým rokem lítám v létě na měsíc do Francie. Snažím se zdokonalit ve francouzštině. Jóga mě zase napojila na sebe samotnou. Konečně vím, kdo jsem. Dalo by se říct, že kdyby teď do mého života vstoupil nějaký muž, bude mi možná na obtíž a bude trpět.

Takže bych chtěla vzkázat všem ženám, které si prošly rozvodem. Něco sice skončilo, ale to nové na vás čeká. Jen se tomu musíte otevřít a nebát se. Hlavně nesmíte dát na okolí. Záleží jen na vás a na tom, jak to cítíte vy. Sláva rozvedeným a samostatným ženám...

Další příběhy ze života →

Text byl zpracován na základě skutečného příběhu, fotografie je jen ilustrační. Máte podobnou zkušenost? Svěřte se nám se svým příběhem, napište na redakce@lifee.cz

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články