GLOSA: Už žádné druhé šance. Do nového roku si netahejte hořkou minulost ani staré lásky slibující zázraky

GLOSA: Už žádné druhé šance. Do nového roku si netahejte hořkou minulost ani staré lásky slibující zázraky
Zdroj: se souhlasem Kristýny Nováčkové, Unsplash/koláž Lifee

Nový rok by se měl začít s čistým štítem. Nejen za sebou nechat vše staré a nepotřebné, ale také křivdy, které dokázaly pěkně zabolet. Není vždy snadné odpustit a nechat jít. Na své nové cestě už toho ale mnoho nepotřebujeme, a především ne něco, co by nás jen brzdilo.

Kristýna Nováčková
Kristýna Nováčková 19. 01. 2023 14:00

Jediná věc, která mě v životě dokázala mnohokrát potrápit tím naprosto stejným hořkým způsobem, bylo opakované zklamání chováním lidí, kteří se do něj vraceli bez úmyslu v něm doopravdy zůstat. To mě přivedlo na myšlenku, že druhé šance do vztahů prostě nepatří. A tak v novém roce také žádné nebudou.

Nepouštějte si do života lidi, kteří vás zklamali

Stále jsem odpouštěla a věřila, že se člověk dokáže změnit. Dojít k určitému poznání a nežít v sobectví a pokrytectví. To samozřejmě dokáže, ale musí opravdu chtít. Tam obvykle bývá zakopaný pes. On totiž člověk často jedná bez hlubšího významu, ale jeho okolí to může vnímat jinak. Vnímáme to jako druhou šanci pro sebe, abychom to tentokrát zase nepokazili. Něco jsme přece museli pokazit, že ten druhý odešel. Pravdou je, že jsme nepokazili nic, a když se říká "začni nejdřív u sebe", myslí se to v tomto případě spíš jako "začni u sebe, a to tím, že už si tyhle lidi nepustíš znovu do života".

Kdo se jednou zachová špatně, zopakuje to

Jistě znáte ten pocit, kdy se vám znenadání na telefonu objeví zpráva od staré lásky, která vám tak krutě zlomila srdce. Těžko ho popsat, má totiž několik chutí zároveň. Nadšení, vzrušení, uvědomění a realistické vyhodnocení. „Kéž by se tenkrát zachoval jinak,“ říkáte si. Ale nezachoval. Zachoval se přesně tak špatně, aby si to člověk dobře zapamatoval.

Znát svou hodnotu vyžaduje opravdovou vnitřní sílu, která si často žádá jít i přes nejniternější přání. Jsem hluboce přesvědčena, že člověk, který se k nám jednou bez váhání zachová špatně, udělá to i podruhé a ještě s menšími výčitkami. Pokud tedy vůbec někdy nějaké měl. Znovu by se opakovalo to, z čeho jsme se tak pracně vyhrabali. A proto už žádná další káva ani další znovu zlomené srdce nebude.

Návrat vyžaduje víc než omluvu a kafe

Pokud jste pro někoho opravdu důležití, stačí mu jeden pokus. Takový člověk vás totiž vnímá hned od začátku. Nejen to, jak vypadáte, ale také co říkáte, jak se s vámi cítí. Pamatuje si, co hezkého jste spolu zažili a jednoduše si vás váží natolik, aby si vás udržel za každou cenu. Chce-li si kdokoli najít cestu zpět k vám po tom, co si svůj první pokus vyplýtval, bude to vyžadovat víc než jednu omluvu a pozvání do kavárny. Protože vy si zasloužíte někoho, kdo si vás je vědom. Někoho, pro koho jste jasnou volbou a ne jednou z možností, která padá, když je zapotřebí se trochu snažit. Pokud to tak není, nejede přes to vlak.

Možná bude tohle rozhodnutí těžké a odsoudí vás k určité době samoty, ale stojí to zato. Být znovu ve své síle, tvořit svůj život tak, aby byl opravdu krásný a hodnotný. To je něco, čeho už se nebudete chtít vzdát.

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články