GLOSA: Hubnu, hubneš, hubneme aneb leden plných fitek. Pokus č. 50 možná vyjde

GLOSA: Hubnu, hubneš, hubneme aneb leden plných fitek. Pokus č. 50 možná vyjde
Zdroj: Se souhlasem Kristiny Vodičkové
Před a po jsem si fotila jen párkrát, mnohem více mám v mobilu fotek před než po, protože jsem si už přestala věřit, že se dieta povede.K hubnutí jsem vždy přidala pohyb a zvykla si na něj, ale postupem času s dosažením cíle odešla i chuť dál cvičit. V silnější postavě se cítím dobře, jsem se sebou spokojená a už dávno nemám myšlenky na hubnutí na "modelkovské" míry. Pak ale přijdou momenty, kdy už je to moc i na mě a chci kila navíc zase shodit. Silná stehna mi nevadí, ale když už do místnosti dříve vstupuje bříško než prsa, necítím se pohodlně.+ 5 fotek+ 6 fotek

A je to tu zase! Každý rok se opakuje stejný scénář, kdy se od 2. ledna všude hubne a cvičí a v únoru - nejpozději v březnu - polovina nadšenců svou snahu vzdá. Nejsem jiná, ale už se na hubnoucí maratony dívám střízlivěji a zbytečně si neříkám, že určitě do léta zhubnu 15 kilo. Ostatně už jsem to párkrát udělala a po dvou letech je měla původní váhu zase zpátky.

Kristina Vodičková
Kristina Vodičková 05. 01. 2023 14:30

Leden je měsíc hubnutí, ať už se do něj pouštíte, nebo ne. Já jsem věčný bojovník s váhou, a tak mi přelom roku vždycky dává signál něco změnit. Nebojte se, už několikrát jsem se nechala chytit na všechny ty slavné diety a vyzkoušela paleo, keto, low carb a bohužel i pár detoxů, které vyúsťují spíš v nepříjemný dojezd než pocit "prozření".

"Za týden zhubnete 5 kilo" nebo "Do léta zhubnete až 30 kilo", tyhle výkřiky vídáme v reklamách dnes a denně. Pak přicházejí všechny ty nevyžádané rady některých influencerů, kteří pro zhubnutí nabádají k vynechání pečiva, další celkově lepku a přestat jíst v šest hodin večer a jiní dokonce k přechodu na vegetariánství či veganství. Tlačí se toho na nás hodně a je těžké odolat svodům k rychlému hubnutí za podpory doplňků, koktejlů či jiných produktů. Vím, o čem mluvím, většinu jsem zkusila (až na to nejíst maso, to u mě nikdy nenastane).

Zdá se mi, že neexistuje jiné ženské téma, kde by se sešlo tolik protichůdných rad a doporučení, jako u obyčejného hubnutí. A přiznávám, sama jsem obětí všech zaručených receptů byla a krátkodobě mi to pomohlo. Dneska si říkám, že jsem už přeci chytřejší (uvidíme).

Začátek roku znamená malý restart a důležité je, jak si nová pravidla nastavíme. Pokud nám jde v hubnutí o rychlost, dostaví se jojo efekt, a pokud to chceme nastálo, může se brzy dostavit demotivace, protože to nejde tak rychle. Správná cesta je opravdu ta pomalejší a jen si to musíme správně nastavit v hlavě, což mnoho lidí nezvládne, dokud třeba nepřijde první zdravotní problém.

Sama sleduji na sociálních sítích mnoho zahraničních výživových poradců, motivujících influencerů a paradoxně je moje sestra navíc fitness trenérka, takže by se dalo říct, že mám všechny dostupné informace k tomu, abych byla fit. No, mám svá období. Jednou trošku štíhlejší, jindy plnější. Jsem plus size holka, nebo řečeno pěkně česky - holka krev a mlíko a s tím jsem spokojená, mám své tělo ráda. Jen v ta plnější období to není tak moc, jako když mám o pár kilo méně. V tuhle chvíli jsem v první fázi - těsné džíny, břicho vystupující do prostoru málem dřív než prsa a paže silné, že se nevejdu do jednoho svého oblíbeného zimního kabátu. Takové spíš praktické obtíže, než že bych se začala nenávidět, to už nedělám a žádná žena by neměla.

Měly bychom se mít rády, i když je to někdy krapet těžší. A pokud je to hodně těžké, je třeba si říct dost a opravdu začít něco dělat! Jsou rady výživářů podložené letitými zkušenostmi, zásadní je kalorický deficit a 70 % hubnutí dělá jídlo. Pohyb je samozřejmě výborný, ale třeba já se teď ve cvičebním tolik necítím, tak se snažím hlavně víc chodit a cvíčo dodám až při překonání první mety.

Nevěřím, že letošní hubnutí bude moje poslední, to jsem si říkala už mnohokrát! ALE letos volím tu pomalou cestu místo 3x opakované ketodiety, studování paleo či omezování se večer. Nastavila jsem si v kalorických tabulkách kalorický deficit podle váhy a výšky a budu denně zapisovat a zapisovat, až se z toho nepříjemného pnutí kalhot dostanu! Děkuju tímto kamarádce Kačence, která mě finálně přesvědčila o tom, že tohle funguje a ne tak pracně a s odpíráním jako v pytlíčkových dietách.

Takže hubnutí zdar a doufám, že se to podaří mně i vám, které se pro to taky rozhodnete!

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články