Psychoterapeutka radí, jak přežít Vánoce o samotě: Pomohou tradice, nové zážitky i pomoc druhým

Psychoterapeutka radí, jak přežít Vánoce o samotě: Pomohou tradice, nové zážitky i pomoc druhým
Zdroj: Freepik

Vánoce máme spojené s rodinou, dárky a radostí z toho, že jsme konečně spolu. Někdy se však může stát, že jsme nuceni strávit nejkrásnější svátky roku sami. Poradíme vám, jak v takovém případě nepropadnout splínu a prožít je co možná nejspokojeněji.

Kristýna Nováčková
Kristýna Nováčková 23. 12. 2022 08:00

"Vánoce jsou den, obyčejný den, který můžete strávit, jak chcete. Někdy se člověk ocitne v situaci, kdy se nemá čeho chytit. Veškeré věci, které jsou niterné ve vašem srdci a duši, si stejně musí každý řešit sám a já osobně jsem se vždy zaměřila na to, proč na tom světě jsem. Že to má svůj smysl, abych tady zůstala. Ať už přijdete o kohokoliv, vždy nakonec bude líp. To je zákon země a zákon života. Bude líp," nechala se v našem pořadu Na kafeečko slyšet Vendula Pizingerová, která samotu moc dobře zná. V minulosti jí rakovina sebrala malou dcerku Klárku a její první manžel, skladatel Karel Svoboda, spáchal sebevraždu.

Možná i vy patříte mezi ty, kteří nejen Štědrý den, ale celé dlouhé vánoční období pociťují jako utrpení. Každý vám vykládá o nakupování dárků, pečení, rodině a plánech na svátky, zatímco vám je pořád víc smutno. Na Vánoce nikdo nechce být sám. Když už se to ale stane, neznamená to konec světa. Máme pro vás pár tipů, jak to zvládnout. Držíme palce.

Dodržujte tradice

I když jste osamělí, dodržování tradic vám může pomoci cítit se lépe. Ozdobte si domov světýlky, postavte vodu na perníčkový čaj a pusťte si oblíbený film. Vytvořte si příjemné prostředí, ve kterém vám bude dobře. Pokud žádné tradice nemáte, vytvořte si novou. Může to být krátká procházka určitou částí města, nebo napište dopis, který si přečtete příští Vánoce. Můžete do něj napsat, za co jste vděční, nebo co byste si přáli v příštím roce. Kdo ví, co se za tu dobu změní.

Zavolejte rodině nebo přátelům. I když netrávíte svátky se svými blízkými, neznamená to, že jim nechybíte nebo si nepřejí, abyste tam byli. Možná máte osamělou babičku, která na váš telefonát netrpělivě čeká, či známé, kteří jsou o Vánocích také sami. Buďte tu pro ně a oni tu budou pro vás. Pokud si nejste jistí, komu zavolat, zkuste rozeslat pár přání v sms zprávě a uvidíte, kdo odpoví.

Sbírejte nové zážitky

Máte-li volno, zkuste dělat věci, které jste ještě nedělali. Chtěli jste vždycky zkusit jízdu na sněžném skútru? Dopřejte si ji. Nový zážitek vás povzbudí a vzpomínka vás bude dlouho hřát. Pokud nejste zrovna spontánní typ, zajděte si na procházku do přírody. Je to skvělý způsob, jak si uspořádat myšlenky a zaměstnat mysl novými nápady. Čerstvý vzduch udělá lépe nejen vaší psychice, ale i tělu.

Když k tomu omezíte sociální sítě, uděláte nejlépe. Sledování přátel a známých, kteří bez přestávky sdílí své šťastné momenty, by vám mohlo jen přitížit. "Pokud už se budete chtít věnovat sociálním sítím, doporučuji o Vánocích sledovat nějakou zájmovou skupinku, kde můžete s dalšími nadšenci probrat svůj koníček. Ať je to třeba malování, nebo četba," uvedla pro womenshealthmag.com britská psychoterapeutka Julia Samuel.

Pomáhejte potřebným

Uvařte si dobrou večeři a kupte si dárek, po kterém dlouho toužíte. I když vám může připadat, že slavit o samotě je zbytečné, péče o sebe sama je důležitá. Nejde o to, jestli si dárek zabalíte, nebo si koupíte lístek na koncert, podstatné je udělat si radost. Pokud vás neuspokojuje obdarovat sebe sama, zkuste potěšit někoho jiného. Dávejte dárky lidem ze svého okolí, nikdy nevíte, koho tím potěšíte.

Vždy jsou tu také lidé bez domova nebo děti z dětských domovů, pro které jeden dárek znamená celý svět. Rozdávat radost je možná ta nejkrásnější odměna, kterou si můžeme o Vánocích nadělit. "V období Vánoc, i na Štědrý den, funguje spousta dobročinných akcí, díky nimž můžete podpořit lidi v nouzi. Pomáhat druhým je přínosné nejen pro toho, komu službu poskytujete, ale i pro vás," poukazuje Samuel. Dobrým zimním skutkem je nákup Nocleženky. Tento voucher za 100 Kč zajístí noc v teple pro člověka bez domova.

Dovolte si smutnit

Nezapomeňte, že být smutný je v pořádku. Ať už trávíte Vánoce o samotě z jakéhokoliv důvodu, vězte, že plakat nebo být rozrušený je naprosto normální. Dovolte si přiznat, jak se cítíte. Potlačování negativních emocí může někdy způsobit více škody než užitku. Pamatujte, že Štědrý den je opravdu jen jeden den volna. Pokud se ale skutečně trápíte, nestyďte se požádat o pomoc či radu. Na takové dny a chvíle jsou k dispozici linky pomoci, na které můžete zavolat. Není žádná hanba oslovit odborníky.

Bezplatnou linku první psychické pomoci najdete na stránkách linkapsychickepomoci.cz.

Zdroje informací:

Starsinsider.com

Womenshealthmag.com

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články