Marie (42): Manžel si myslí, že se blíží konec světa. Začal se chovat jako smyslů zbavený

Marie (42): Manžel si myslí, že se blíží konec světa. Začal se chovat jako smyslů zbavený
Zdroj: Unsplash

Mariin manžel se zbláznil. Věří, že se blíží konec světa. Začal nesmyslně utrácet a dal výpověď v práci. Podle jeho slov si chce těch posledních pár měsíců života užít. A Marie se cítí naprosto bezradná.

Šárka Žižková
Šárka Žižková 20. 07. 2021 14:00

Nikdy by mě nenapadlo, že se dočkám toho, jak manžel zešílí. Stačilo mu zhlédnout jeden dokument a radikálně se nám změnil život. Bohužel nemám dostatek energie, abych Honzovi vysvětlila, že to, co dělá, je nesmysl.

Manžel vždy věřil konspiračním teoriím

Honza (44) vždycky patřil k těm, co věří konspiračním teoriím. Jakmile se ve světe něco šustlo, už v tom hledal tajné šifry. Ať už šlo o pád dvojčat v New Yorku, nebo o útok v Paříži v roce 2015. Byl posedlý tím, aby přišel na skutečnou příčinu daného útoku. Zatímco já věřila informacím z médií, on nikoliv.

Vždycky trvalo několik měsíců, než se Honza zase začal chovat normálně. Byly časy, kdy měl rozestavěný kryt na zahradě. Na jedné straně se mi líbilo, že hledal způsob, jak nás ochránit. Na té druhé jsem měla pocit, že to přehání. Když začala pandemie covidu-19, Honzu to zcela změnilo.

Přísně dohlížel na to, abychom s dětmi nevycházeli z domu. Směli jsme pouze k lékaři a do práce. Děti musely být doma nebo maximálně na zahradě. Každý večer nám měřil teplotu a cpal do nás céčko. Měl velký strach, že se jedná o něco podobného moru.

Myslí si, že se blíží konec světa

Na poslední bezmála dva roky svého života asi nikdy nezapomenu. Byly to jedny z nejtěžších. Každá nová informace kolem covidu manžela rozhodila. Měl o nás strach. Nebylo lehké s ním mluvit. Až když se začaly věci vracet do starých kolejí, hodil se do klidu. Radovala jsem se, protože mi normální život chyběl.

Nedávno Honzu jeho kamarád ponoukl, aby se podíval na jeden dokument. Já to odmítla, protože čerpat další dezinformace by mě mohlo stát rozum. Manžel se ale na něj kouknul opakovaně. Zcela zděšen jednoho dne prohlásil: ,,Blíží se konec světa. Už moc času nemáme. Musíme si ještě něco užít.“ Netušila jsem, co se na základě toho začne dít.

Nejprve si manžel koupil nesmyslně drahé auto. Při otázce, kde na něj vzal, mi sdělil, že si vzal půjčku. ,,Kdo to bude splácet?“ zajímala jsem se. ,,O to se už my dva zajímat nemusíme, my už tady nebudeme,“ pronesl. Vypověděl všechny svoje pojistky a za část peněz zaplatil dovolenou v Thajsku. Snažila jsem se ho brzdit, protože se choval jako blázen.

Dal výpověď v práci a užívá si

Na půjčku posílám splátky. Žádný konec světa se totiž stále nekoná. Když Honza přišel s obřím nápisem Truth wins (Pravda zvítězí) vytetovaným přes celá záda, věděla jsem, že už mu úplně hráblo. Pověstnou třešinkou na dortu bylo, když jsem zjistila, že dal výpověď. Místo dnů strávených v práci jezdí po kasínech.

Moje prosby, aby vzal rozum do hrsti, neslyší. Slepě věří, že nastane konec světa, a rozhodl se, že si zbytek života užije. Do Thajska jsem odmítla letět, protože musím chodit do práce. Bez jeho příjmu je podstatně těžší rodinu uživit. Snažím se ho dotlačit k psychiatrovi, ale zatím jsem bez šance. Bojím se, jakou další blbost udělá a nám tím zkomplikuje život. Nestalo se někomu něco podobného? Potřebuji totiž manžela dovést zpět ke zdravému rozumu.

Text byl zpracován na základě skutečného příběhu, fotografie je jen ilustrační. Máte podobnou zkušenost? Svěřte se nám se svým příběhem, napište na redakce@lifee.cz.

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články