Markéta (35): Manžel jedinou větou zničil všechno, na čem mi kdy záleželo. Nevím, zda to jde ještě zachránit

Markéta (35): Manžel jedinou větou zničil všechno, na čem mi kdy záleželo. Nevím, zda to jde ještě zachránit
Zdroj: pixbay

Markéta se celý život věnovala dětem, jak nejlépe mohla. Netušila, že ji to může stát manželství. Dalibor se roky cítil odstrčený. Došlo to tak daleko, že přestal Markétu milovat.

Šárka Žižková
Šárka Žižková 18. 07. 2021 08:00

S Daliborem (38) se známe dvanáct let, z čehož sedm jsme manželé. Máme tři děti. Žila jsem v iluzi, že jsme oba spokojení. Zjevně mě ale převálcovalo mateřství. Teď mám trpět za to, že jsem víc matkou než manželkou.

Byla jsem na roli matky hrdá

Synové Honza (10) David (8) a Kubík (5) jsou mým životním štěstím. Netvrdím, že to vždycky bylo jednoduché. Vlastně od Honzíkova narození jsem se pořádně nevyspala. Kolem dětí bylo vždycky dost práce. Byla jsem to já, kdo k nim vstával. Kdo s nimi chodil do školky, dělal s nimi úkoly. Jakmile byl jeden nemocný, seděla jsem u něj a vařila mu čaj.

Pro kluky bych dýchala. Děti jsme si sice přáli oba, ale péče o ně už se nedělila rovným dílem. Nikdy jsem si však nestěžovala. Občas mi chyběl spánek nebo čas pro sebe. Ale byly to vždy jen chvilkové slabosti, kdy jsem zatoužila po odpočinku. Se syny na zádech jsem se starala o dům a vařila. Zkrátka všechno jsem dělala sama.

Dalibor nás živil a já si toho byla plně vědoma. Nikdy jsem po něm po příchodu z práce nic nechtěla. Měl vždy nachystanou teplou večeři a noviny. I když jsem padala únavou, vždycky jsem se zeptala, jaký měl den. Seděla jsem a poslouchala jeho problémy. On se na ty moje nikdy neptal.

Manžel mi řekl, že už mě nemiluje

Náš sexuální život také uvadal. Já to ale neřešila. Brala jsem to tak, že při třech dětech a pracovním nasazení, které manžel měl, je to normální. Sex jsme měli možná tak na Vánoce, nebo když náhodou děti odjely k babičce, což bylo také tak maximálně jednou do roka. Jako pár jsme spolu nikam nechodili. Žádné kino nebo procházky lesem. Na to měl Dalibor kamarády.

Stále jsem ale neměla pocit, že bychom něčím strádali. Motala jsem se kolem domácnosti a dětí, takže nebyl čas řešit nás dva. A to byla ta chyba. Zcela jsem se zhlédla v roli matky, ale zapomněla jsem, že mám být i manželkou. Jenže to vím až dnes. On se totiž Dalibor začala zhruba před půl rokem chovat divně. Už byl zcela nemluvný a náladový.

Nešlo si nevšimnout, že už vedle mě nechce ani sedět. Uhodila jsem na něj, co se děje. Zjevně na tu otázku čekal, protože hned promluvil: ,,Co by bylo. Nejsem v našem vztahu spokojený.“ ,,A co přesně ti vadí?“ hledala jsem příčinu. ,,Jde o to, že už tě nemiluji. Neumím si představit, že s tebou večeřím nebo někam jdu. Sex s tebou je pro mě noční můra,“ řekl a mně se rozpadl domeček z karet.

Nebyla jsem prý dobrou manželkou

,,Jak dlouho už to trvá?“ ptala jsem se se slzami v očích. ,,Měsíc? Možná dva? Já už ani nevím. Jen cítím, že už s tebou nemůžu být,“ pronesl s pohledem upřeným do mých očí. ,,A dá se to ještě nějak spravit?“ hledala jsem naději. ,,Jak chceš spravit lásku?“ odvětil. To pro mě bylo jako bodnutí nožem. Zbaběle jsem utekla z domu.

Běžela jsem ulicí a přemýšlela, co budu dělat. Když jsem se vrátila, Dalibor už měl řešení: ,,Bude nejlepší, abychom se rozvedli. Vinu neseme asi oba. Děti pro tebe byly vždycky víc než já. Tohle je výsledek.“ Na rozvod sice nedošlo, protože ještě zkoušíme manželskou poradnu, otázkou ale je, zda dokážu být s někým, o kom vím, že mě nemiluje.

Text byl zpracován na základě skutečného příběhu, fotografie je jen ilustrační. Máte podobnou zkušenost? Svěřte se nám se svým příběhem, napište na redakce@lifee.cz.

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články