3 zajímavosti, které jste (možná) nevěděli o snech: Můžeme ochrnout i prožít neskutečný sex

3 zajímavosti, které jste (možná) nevěděli o snech: Můžeme ochrnout i prožít neskutečný sex
Zdroj: Unsplash

Snění patří mezi nejzajímavější a zároveň nejtajemnější prožitky našich životů. Je tak zcela logické, že se jim snažíme neustále přijít na kloub. Během tohoto bádání se o snech dozvídáme stále nové a nové informace. Které z nich jsou nejzajímavější?

Kamil Šivák
Kamil Šivák 11. 05. 2021 16:30

Sny hrají v historii lidstva důležitou roli. Kdysi byly kupříkladu považovány za zprávy od bohů. Vykladači snů zase doprovázeli vojevůdce i do bitev. Hodně byly populární také různé snáře. Ty se objevují prakticky dodnes, byť se už inklinuje spíše k psychologii, coby disciplíně, která nám může osvětlit význam toho, co se nám v noci zdá.

Sní opravdu každý

Je vědecky prokázáno že si dokážeme pamatovat jen 5% našich snů a také to, že snění neunikne nikdo. Pokud si nic nepamatujeme, neznamená to, že jsme měli bezesnou noc. Výjimkou nejsou ani nevidomí lidé. Jejich sny se sice neodehrávají na vizuální úrovni, zato jsou v nich zahrnuty další smysly jako je čich, hmat a různé emoce.

Ve snech také vidíme pouze tváře lidí, které jsme ve svém životě potkali. Podvědomí nevytváří žádné nové postavy, může jen mírně pozměnit ty, které už známe. Vzhledem k tomu, že se člověk může setkat až s několika tisíci lidmi, má náš mozek nepřebernou zásobu materiálu.

Vše je o symbolech

Pokud se člověku ve snech zjeví nějaký konkrétní předmět, je potřeba v tom hledat skrytou symboliku. Jinými slovy, když se nám bude třeba zdát o noži, nebude to pouze sen o noži, ale bude to mít hlubší smysl. Na druhou stranu, emoce jsou ve snech zcela jasné. A nejčastější z nich je úzkost.

S děsivými sny se váže spánková paralýza, stav mezi bdělostí a spánkem. Mozek si v tom okamžiku částečně uvědomuje realitu, ale nedokáže ji odlišit od snů. Jedinec je prakticky vzhůru, ale chemické látky v mozku mu neumožňují použít svalstvo. Naprosté ochrnutí je navíc doprovázeno děsivými halucinacemi a již zmíněnou úzkostí.

Erotické sny

Během snění lze zažít stejně kvalitní sex jako ve skutečnosti. Totéž platí i o orgasmu. Jde o takzvané lucidní snění. Spící osoba si uvědomuje, že jde o sen a může ho vědomě ovládat. Danou situaci pak prožije úplně stejně jako v reálném životě, včetně všech pocitů. Tuto schopnost lze s pomocí odborné literatury rovněž natrénovat.

Úplně prvním, a možná tím nejtěžším krokem však je, naučit se pamatovat si své sny. To je skutečně oříšek, neboť do 5 minut od probuzení zapomeneme polovinu celého snu a za dalších pět minut jsme schopni vybavit si jen pouhých deset procent toho, co se nám v noci zdálo.

Zdroje informací:

Boredpanda.com: 15 interesting facts about dreams

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Související články

Další články