Nevěra je zlá, avšak mnohem horší bývají reakce na nevěru

Nevěra je zlá, avšak mnohem horší bývají reakce na nevěru
Zdroj: Unsplash
Přestože je nevěra pro každý vztah velkou zkouškou, vztah zpravidla nenávratně poničí až neadekvátní reakce na nevěru.Nevěra partnera se dá překonat, s nadhledem a trpělivostí, avšak ne každý těmito vlastnostmi disponuje. Trpělivost chybí zejména mužům. Usilují o rychlé řešení a mají sklony k unáhleným rozhodnutím. Do hry navíc vstupuje ješitnost a mužské ego. Proto také mívá nevěra ženy na vztah fatální dopad častěji než nevěra muže. S negativními emocemi podváděného se typicky dostavuje také agresivní akce. Podváděný se pak snižuje k nejrůznějším podrazům a lžím, aby nevěrníkovi ublížil. Má to být odplata, avšak úlevu nepřinese. Objevuje se také nevěra jako odveta.+ 1 fotka+ 2 fotky

Pravděpodobnost, že se dlouhodobý vztah nebude muset vypořádávat s nevěrou, je velmi nízká. V době moderních technologií je také velmi malá šance, že se nevěru podaří utajit. A nejde jen o technologie, také přátelé, známí či kolegové se rádi podělí o tajemství nevěrné partnerky či nevěrného partnera. Hrozbou je i milenka či milenec, který může nevěru kvůli svým vlastním zájmům prozradit.

Radka Křivánková
Radka Křivánková 22. 06. 2020 13:00

Přestože je nevěra pro každý vztah velkou zkouškou a pro každého podvedeného psychickým šokem, spojeným s bolestnými pocity, vztah zpravidla nenávratně poničí až neadekvátní reakce na nevěru.

Bez trpělivosti to nepůjde

Tím, co rozhoduje o budoucnosti vztahu po nevěře, je především postoj podváděného a jeho schopnost odpouštět. Nevěra partnera se dá překonat, s nadhledem a trpělivostí, avšak ne každý těmito vlastnostmi disponuje, zvlášť v době emocionální zátěže.

Trpělivost chybí zejména mužům, kteří čelí nevěře své partnerky. Usilují o rychlé řešení a mají sklony k unáhleným rozhodnutím. Do hry navíc vstupuje ješitnost a mužské ego. Proto také mívá nevěra ženy na vztah fatální dopad častěji než nevěra muže.

Zub za zub?

S negativními emocemi podváděného se typicky dostavuje také agresivní akce. Podváděný se snižuje k nejrůznějším podrazům a lžím, aby nevěrníkovi ublížil. Má to být odplata, avšak úlevu nepřinese.

Objevuje se také nevěra jako odveta. Taková reakce jsou vlastní především ženám, právě ženy však tímto jednáním kvůli své citové angažovanosti ještě prohlubují své emoční trápení. Dostávají se do začarovaného kruhu, který významně ohrožuje psychiku.

Jediné řešení: vyrovnat se s nevěrou

Jak říká Dita Šamánková v knize Pravda a lež v partnerství: „Nevěra je jev, s kterým musíme ve vztazích počítat.“ Ani podvedeným nakonec nezbude, než se s nevěrou vyrovnat. Právě neschopnost vnitřně se vyrovnat s nevěrou vede k výbušným a mstivým reakcím, tvrdohlavému trucování nebo extrémní žárlivosti a neustálé kontrole partnera. Přestože to podvedený dělá proto, aby si ulevil od nepříjemných pocitů, Dita Šamánková situaci přirovnává ke škrábání ekzému. Chvilkovou úlevu brzy vystřídá zásadní zhoršení stavu.

Co nejhoršího můžete po odhalení nevěry udělat? Podívejte se:

Literatura: Šamánková, Dita: Pravda a lež v partnerství. Praha: Grada, 2007.

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články