Pavlína (45): Dcera málem připravila tátu o život. Ten se rozhodl pro razantní řešení, které mě bolí

Pavlína (45): Dcera málem připravila tátu o život. Ten se rozhodl pro razantní řešení, které mě bolí
Zdroj: Shutterstock

Pavlínina noční můra se stala realitou. Dcera Hanka propadla drogám. Vykradla jim byt, což se zle odrazilo na zdraví Pavlínina manžela. Ten z toho dostal infarkt. Po sérii průšvihů se proto rozhodli, že Hanku vyhodí, aby padla na dno.

Šárka Žižková
Šárka Žižková 25. 11. 2021 10:00

Když jsem kdysi četla knížku My děti ze stanice ZOO o čtrnáctileté Christianě, která brala drogy, netušila jsem, že něco podobného budu řešit sama se svojí dcerou. Dlouho jsem byla slepá vůči tomu, co se děje. Myslela jsem si, že Hanka jen prochází drsnou pubertou. To, že v tom hrají roli drogy, mě vážně nenapadlo.

Zadržela ji policie úplně sjetou

S Danielem (55) jsme svoji přes třicet let. Naše manželství ale mělo projít velkou zkouškou, kterou si pro nás připravila Hanka. Když mi poprvé volali ze školy, že má dcera nespočet neomluvených hodin, podivila jsem se. Hned jsem na ni udeřila. ,,Kde jsi celé dny, když ne ve škole?“ zajímalo mě.

,,Jak kdy, to záleží na situaci,“ odbyla mě. ,,Škola je neskutečně důležitá. Musíš do ní chodit. Osobně na to dohlédnu,“ hrozila jsem. Nějaký čas jsem ji každý den vozila do školy a čekala, až za ní zapadnou dveře. Byl to chabý plán, protože mě stejně obešla a za školu chodila dál. Poté, co tři dny nedorazila domů, jsme s Danem tušili, že budeme řešit větší problém než jen záškoláctví.

Nakonec jsme si pro ni jeli na policejní stanici, kde seděla totálně sjetá. Když nám sdělovali, že je Hanka známá firma, co krade, zděsili jsme se. ,,To bude nějaký omyl. Naše Hanka by nikdy...,“ vypadlo ze mě a propukla jsem v pláč. V té době jí bylo sedmnáct. Postupně všechno vyplulo na povrch a my se nestačili divit. Kradla v obchodech, dokonce i obírala seniory na ulici.

Manžel z ní dostal infarkt

Bylo jasné, že musí okamžitě na léčení. Nebylo to zrovna lehké, protože taková věc vás jako rodiče dostane na dno. Máte pocit, že jste selhali. Po Hančině návratu domů se zdálo, že se závislosti zbavila. Netrvalo to ale příliš dlouho a Hanka se svojí bandou prodala většinu elektroniky z našeho bytu.

Daniel z toho dostal infarkt. Jen zázrakem přežil. Během jeho pobytu v nemocnici jsem na naši nezvladatelnou dceru byla sama. Já hloupá se vždycky nechala uprosit o další a další šanci. Ona nějaký čas sekala latinu, než zase provedla nějaký šťavnatý průšvih. Kradla mi peníze a dál chodila za školu.

Z neověřeného zdroje se ke mně dostalo, že Hanka prodává i svoje tělo, aby měla na drogy. Když se to dozvěděl manžel, prosil mě o jedno. ,,Musíme ji nechat padnout na dno. Nemůžeme jí pomoci, když nechce ona sama. Zničí nás, stáhne nás s sebou. Musíme ji vyhodit,“ sdělil mi tvrdě. ,,Je to naše dítě. To přece nemůžeme,“ prosila jsem ho.

Vyhodili jsme dceru na ulici

,,Už je plnoletá, nese za sebe zodpovědnost sama. Co chceš dělat? Z léčení opakovaně utíká, krade náš majetek, který prodává, aby měla na drogy. Pochop to, ta holka nás zabije,“ naléhal a mně se sevřelo hrdlo. Chtěl po mně něco, co se mi bytostně příčilo. Hance jsem řekla, co má otec v plánu. Slíbila, že se srovná. Zase lhala. Okradla svoji vlastní babičku.

To byla poslední kapka i pro mě. Vyměnili jsme zámky a čekáme, co se bude dít. Mám pocit, že Hanku občas vidím ve městě, jako bloudí ulicemi a neví co se sebou. Bolí mě z toho u srdce, ale je to nutné. Už to málem stálo život mého manžela. Dokud Hanka nedostane rozum nebo si neřekne o pomoc, nepustíme ji domů.

Další příběhy ze života →

Text byl zpracován na základě skutečného příběhu, fotografie je jen ilustrační. Máte podobnou zkušenost? Svěřte se nám se svým příběhem, napište na redakce@lifee.cz.

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články