Pavla (35): Dělám první poslední, aby se dcera měla dobře. Dočkala jsem se za to jen výčitek

Pavla (35): Dělám první poslední, aby se dcera měla dobře. Dočkala jsem se za to jen výčitek
Zdroj: Freepik

Být dobrým rodičem je někdy hodně složité. Především pokud jste matka samoživitelka. Pavla a její dcera teď prožívají těžké období a obě si myslí, že vědí, čí je to vina.

Natálie Volfová
Natálie Volfová 20. 10. 2021 10:00

Moje dcera Tereza (13) je už skoro dospělá ženská. Roste jako z vody, přitom mi to přijde jako včera, když se učila chodit a mluvit. K její výchově jsem nikdy nikoho nepotřebovala. Vždy jsem na to byla sama, její otec nestojí ani za zmínku.

Jsem na všechno sama

Nemám ani žádné příbuzné, kteří by mi mohli být oporou a pomáhat mi. Hned od začátku jsem se musela naučit vyjít s penězi, někdy to opravdu nebylo lehké a ke konci měsíce nám pomalu nezbývalo ani na jídlo.

Proto, aby měla Terezka aspoň trochu šťastné a radostné dětství, jsem musela vzít dvě práce. Přes den dělám na pokladně a večer uklízím v jedné menší firmě. Neodmítnu ani jakoukoliv nárazovou práci, které mi umožní nastřádat trochu víc peněz. Především před Vánoci je to opravdu potřeba.

Tráví hodně času s kamarádkou

Je pravdou, že kvůli svému nabitému pracovnímu programu mám na Terezku opravdu málo času. Většinou se vidíme jen u snídaně, kde se jí zeptám, co bude přes den dělat. Domů totiž často chodím až v době, kdy ona už dávno spí.

Poslední dobou ji často dávám na víkend k její kamarádce. Máma Terezčiny kamarádky je i moje přítelkyně, a tak ví, jak je to všechno pro mě těžké. Nikdy mi neodmítne pomoc, a tak poslední tři víkendy tráví Terka u nich, zatímco já pracuji. Nemyslela jsem si, že tam dcera chodí ráda, nedávno mě ale vyvedla z omylu.

Myslí si, že jsem špatná matka

Při snídani jsem jí oznámila, že stráví další víkend u kamarádky. „Terezko, nevadilo by ti být další víkend mimo domov? Slíbila jsem v práci, že vezmu nějaké služby navíc,“ zeptala jsem se jí. Ona se ale naštvala. „Další víkend? To už se tam můžu odstěhovat natrvalo, evidentně by ti to vůbec nevadilo, aspoň bys měla klid,“ řvala na mě, odešla od stolu a zabouchla za sebou dveře pokoje.

Je mi jasné, co si Terezka myslí. Vadí jí, že na ni nemám vůbec čas, vidí mě jako špatnou matku. Ale já přece dělám, co můžu. Kdybych nechodila na směny navíc, neměli bychom dost peněz a jak by se jí líbilo, kdyby pod stromeček dostala jen jeden dárek, protože si víc nemůžu dovolit? Pochopí někdy Terezka, že to všechno dělám pro ni, nebo budu vždy jen ta zlá?

Další příběhy ze života ➔

Text byl zpracován na základě skutečného příběhu, fotografie je jen ilustrační. Máte podobnou zkušenost? Svěřte se nám se svým příběhem, napište na redakce@lifee.cz.

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články