PORADNA: Mám velmi nadaného syna, ale bojím se ho dát do výběrové školy. Jak se rozhodnout, radí zkušená psycholožka

PORADNA: Mám velmi nadaného syna, ale bojím se ho dát do výběrové školy. Jak se rozhodnout, radí zkušená psycholožka
Zdroj: Shutterstock

Zatímco spousta rodičů řeší, zda je jejich šestileté dítě zralé na zahájení školní docházky, najdou se i tací, kteří mají opačný problém. Jejich předškolák je natolik nadaný, že máma s tátou stojí před otázkou, zda ho dát na běžnou základní školu, nebo na výběrovou. Podle čeho se rozhodnout, poradila zkušená psychoterapeutka Sylvie Samsonová.

Tereza Švandová
Tereza Švandová 02. 11. 2021 12:00

Na naši redakci se obrátila s dotazem dvojnásobná maminka Jana. Učitelky ve školce jí řekly, že její šestiletý syn Adam je extrémně nadaný, a doporučily jí dát ho na výběrovou základní školu. Jenže Jana váhá. "Výběrová škola klade na dítě už od útlého věku vysoké nároky. Mají například šest vyučovacích hodin denně, a já mám strach, aby to syn zvládl a škola se mu hned zpočátku neznechutila," svěřila se.

Co radí psychoterapeutka Sylvie Samsonová?

Mnohdy rodiče řeší pravý opak. Jejich děti mají potíže se soustředěním, trpělivostí, vytrvalostí či mají některou ze specifických poruch učení. Velmi málo se pak mluví o tom, že tytéž záležitosti řeší i rodiče dětí nadaných. Také se bojí o své potomky, také přemýšlejí, co a kdy udělat, aby jim co nejvíce pomohli.

Pokud máte doma nadané dítě a do výběrové školy ho nedáte, nebudete toho jednou litovat? V klasické základní škole nebudou mít prostor se vašemu synovi věnovat tak, aby podpořili jeho nadání. Není to proto, že by nechtěli, ale proto, že na to nejsou zařízeni – nejsou na to proškoleni, nemají odpovídající počet dětí ve třídě ani pomůcky.

Ze zkušenosti několika klientů mohu potvrdit, že nadané děti vnímají „špatně“ právě to, že je rodiče nechali v klasické základní škole, kde se nudily, a ostatní jim připadali mnohdy hloupí.

Pokud chcete mít jistotu, že uděláte dobře, zajděte se synem na vyšetření do pedagogicko-psychologické poradny, kde s ním provedou testy a vy budete přesně vědět, zda ho do výběrové školy dát, či nikoliv. Toto vyšetření je velmi malou investicí na to, že se rozhoduje o budoucnosti vašeho syna. Vždyť právě třeba on díky svému nadání a díky tomu, že ho podpoříte, může vymyslet nějaký důležitý lék či jinak společnost obohatit.

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články