Petr (53): Byl jsem špatným otcem i manželem. Teď kvůli tomu možná přijdu o roli dědy

muž
Zdroj: Freepik.com

Petr v době, kdy byly jeho děti malé, věnoval svoji pozornost jen dceři, syn pro něj nebyl dost dobrý. Děti odrostly, syn později založil rodinu a během toho se Petr rozvedl, protože byl své ženě nevěrný. Dohnalo ho svědomí a rád by od syna dostal druhou šanci. Bude to těžší, než se zdá. Syn mu odmítá dávat i jeho vnoučata. Podaří se Petrovi ty roky napravit?

Šárka Žižková
Šárka Žižková 14. 09. 2020 13:30

Máme s bývalou ženou Jiřinou dvě děti. Jirka (30) a Diana (27) jsou dnes samostatné jednotky. Když byl Jirka malý, nikdy jsem mu nevěnoval tolik pozornosti, jako jeho mladší sestře. Vždycky jsem ji všude prosazoval, kupoval jí vše, na co si ukázala. V té době jsem to neřešil, bral jsem to tak, že Jirka tíhl více k matce a Diana ke mně. To, že tím můj malý syn trpí, jsem si neuvědomoval.

Špatný táta

Zatímco jsem veškeré svoje ambice vkládal do dcery, vztah se synem zamrznul. Diana chtěla po střední škole mít alespoň nějaký titul, tak šla na vyšší odbornou školu. Jirka nedotáhl ani maturitu. Tím mě utvrdil v tom, že je to lajdák bez jakékoliv budoucnosti.

Když byl dost dospělý na to, aby si spočítal, že na něj jeho táta kašle, přestali jsme zcela komunikovat. Našel si holku, se kterou má dnes dvě děti. Má velmi lukrativní zaměstnání, koupil pro svoji rodinu dům a je to spokojený a úspěšný člověk. Diana má sice titul, ale živí se jako prodavačka spodního prádla. S přítelem žije v podnájmu a neustále mi volá o peníze. Vždycky byla zvyklá, že jsem za ni všechno platil.

Moc toužím po tom, aby mi dal Jirka druhou šanci. Začal jsem ho pravidelně kontaktovat, dokonce jsme se i sešli. Byl ke mně velmi chladný a odtažitý. Co jsem také čekal, že? Nemám možnost těch několik let vrátit a být lepší táta. Zhruba když mi bylo čtyřicet dva let, začal jsem svoji ženu podvádět. Nezasloužila si to. Rozvedli jsme se. Což mému vztahu s Jirkou také nepomohlo, protože mě za to odsoudil. Jiřina mohla hlídat vnoučata, kdykoliv chtěla. Zatoužil jsem po tom samém.

Snaha o druhou šanci

Musel jsem na Jirku pomalu, nejdřív jsem mu musel dokázat, že si jsem vědom své chyby. Ukázat, že ho mám rád a chci být lepším tátou. Pak teprve jsem mohl žádat, aby mi vnoučata půjčil na víkend.

Narazil jsem. Za ty roky se zlobí tolik, že mi nevěří. Nevzdávám se a snažím se za dětmi jezdit, aby mě znaly. Musím být vytrvalý, abych dostal druhou šanci. Po roce mého úporného snažení jsem se Jirky znovu zeptal, zdali by mi dal děti na víkend. Prosil jsem ho skoro na kolenou. Už chtěl říct ne, ale pak přišla jeho žena a řekla: ,, Byl jsi špatný táta, špatný manžel, ale jaký jsi děda, to ještě nevíme.“ A děti mi půjčili. Jirka se na ni podle všeho za takové rozhodnutí zlobil, ale já jsem jí vděčný. Stala se mým spojencem, což by mě v životě nenapadlo. Nesmím to znovu pokazit. Má úžasné děti, které ho milují, je to skvělý táta. Lepší než já.

Text byl zpracován na základě skutečného příběhu, fotografie je jen ilustrační. Máte podobnou zkušenost? Svěřte se nám se svým příběhem, napište na redakce@lifee.cz. 

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články